Ciutadans ha presentat una moció al Congrés per donar suport "sense complexos" al Govern i als jutges a l'hora d'impedir el referèndum català. Aquesta votació obligarà tots els partits a "retratar-se" davant aquest "cop a la democràcia", com l'ha qualificat el líder del partit, Albert Rivera. Amb aquesta mesura, sens dubte, Ciutadans pretén pressionar a Podemos, formació que s'ha desmarcat de la posició de Rajoy, i al Partit Socialista Obrer Espanyol que, de forma més tímida, demana una reforma federal. Aquestes declaracions les ha realitzat Rivera en una compareixença al Parador de Gredos (Àvila), on Ciutadans ha fet la reunió de la seva Executiva Nacional.

Apel·lació al patriotisme

Rivera ha fet una apel·lació al patriotisme, argumentant que en aquestes circumstàncies s'ha de donar suport incondicional al govern espanyol. "Tots els partits han de retratar-se. Seria inacceptable que partits que volen governar Espanya no donessin suport en aquest moment al Govern i a la Justícia", ha subratllat avui Rivera. La iniciativa del seu grup parlamentari pretén d'una banda que la Cambra Baixa expressi el seu suport "sense fissures, sense complexos i sense excuses" a l'Executiu, al Ministeri Fiscal, i als jutges i policies per impedir que l'1 d'octubre es produeixin les votacions. El president de Ciutadans fins i tot ha afirmat que el legislatiu ha "de tancar files" amb els poders executiu i judicial "en la defensa de la legalitat democràtica a Catalunya" i que els jutges, fiscals i policies "sàpiguen que estem amb ells".

Sense restriccions

El document, una proposició no de llei, fa patent el suport a "totes aquelles mesures que siguin necessàries i adoptades de manera proporcional" per impedir que s'organitzi el referèndum secessionista. Però a més la moció insta el govern espanyol a actuar per impedir que es destini "ni un sol euro de diners públics" al referèndum suspès pel Tribunal Constitucional. "Estem farts de pagar-los la festa als separatistes amb diners públics", ha subratllat Albert Rivera davant de la direcció del seu partit.

Suport als funcionaris que no obeeixin al Govern

La proposició no de llei que debatrà el ple del Congrés conté una altra disposició en la qual es trasllada el "suport i reconeixement als ciutadans de Catalunya que, al marge d'ideologies, respecten les lleis democràtiques i l'Estat de Dret, com a valor imprescindible per garantir la convivència." Albert Rivera ha remarcat que amb aquest punt pretenen donar suport a tots els funcionaris públics que "estan fent complir la llei" a Catalunya, així com als alcaldes "que estan dient no al senyor Puigdemont i al senyor Junqueras" en negar-se a cedir espais per al referèndum de l'1 d'octubre. A tots ells els ha garantit que l'Estat i les institucions els donaran suport a l'hora de complir la llei.