Ciutadans ha presentat una proposta no de llei al govern espanyol per condecorar els cossos de seguretat espanyols desplegats a Catalunya durant l'1-O amb motiu del referèndum d'autodeterminació i que han participat en "l'operació Copèrnic". 

En el text s'especifica que els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional "han estat objecte d'assetjament, intimidació, refús, desallotjaments d'hotels on estaven instal·lats i un llarg etcètera de situacions de fustigació" i que per aquests motius i per la seva "professionalitat davant una situació política insostenible que s'ha viscut a Catalunya" han de rebre un reconeixement a l'altura. Per això, Ciutadans vol que se'ls concedeixi d'ofici la creu al mèrit, amb distintiu blanc, a tots els agents desplegats. 

El grup liderat per Albert Rivera ha recordat que els cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han hagut d'allargar la seva estança a Catalunya per l'esdevenir de la situació. Ciutadans conclou el text fent èmfasi en les condicions d'allotjament i manutenció, ja que "no són les més apropiades" i ho han fet amb jornades llarguíssimes i sense permisos.