Els premis Nobel de la Pau Ahmed Galai i Adolfo Pérez Esquivel han expressat avui públicament el seu suport al referèndum en presentar una declaració que compta amb el suport de 50 personalitats mundials, entre les quals, cinc guardonats amb el Nobel de la Pau.

"Evitar que els catalans votin contradiu els principis que inspiren les societats democràtiques", s'assegura en la declaració que ha llegit el vicepresident de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans, Ahmed Galai, a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, acompanyat del president, Carles Puigdemont.

Així mateix, el document fa una crida al govern espanyol i a les seves institucions, i als seus homòlegs catalans, "a treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar el seu futur polític i que es negociï de bona fe a partir del resultat".

El document, que parteix de la campanya Let Catalans Vote, impulsada per Òmnium des del 2014, compta amb el suport d'una cinquantena de personalitats. Entre aquests hi figuren a més de Galai i Esquivel, Rigoberta Menchú, Desmond Tutú, Jody Williams i Dario Fo. Tots ells premis Nobel, els cinc primers de la Pau i el darrer, de Literatura.

Galai ha assegurat que, personalment, considera que el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre és "la millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics i els valors de la pau en la cerca d'una solució dialogada al conflicte existent entre Catalunya i l'Estat espanyol".

"Les urnes mai no haurien de ser considerades un problema, ni la causa d'un conflicte. L'1 d'octubre, tampoc", ha subratllat el vicepresident de la Lliga tunisiana pels Drets Humans, una de les quatre entitats integrants del Quartet de Diàleg per la Pau a Tunísia, que el 2015 va ser reconegut amb el Premi Nobel de la Pau per la seva contribució decisiva en la construcció d'una democràcia plural al país. 

En acabar la intervenció del Nobel tunisià ha pres la paraula Puigdemont, que ha aprofitat per advertit el president espanyol, Mariano Rajoy, que el que seria una estafa i un cop d'estat és prohibir la votació de l'1-O. Tot seguit s'ha projectat el vídeo amb la declaració de suport d'Esquivel.

"Tot poble té dret a la seva autodeterminació, a la seva sobirania, a la seva identitat, a la seva cultura, a la seva pertinença... I això és el que té el poble català", ha subratllat Esquivel a més de fer una crida a les autoritats espanyoles al diàleg com "a millor camí per resoldre els conflictes". "Els desitjo molta força i molta esperança", conclou després de mostrar la confiança que a través del referèndum es trobi la solució. 

Entre els signants del document hi figuren polítics, escriptors, sociòlegs, esportistes, actors, cantants... La recollida de signatures va començar fa tres anys, per la qual cosa alguns dels signants com Dario Fo, el sociòleg Zygmunt Bauman, o el futbolista Johan Cruyff, ja són morts.