Les dificultats de confluència de la nounata Catalunya en Comú (CeC) han passat aquest diumenge un altre episodi, aquest potser més influent en la configuració del nou partit. La causa que ha revifat les dissensions entre les diverses branques dels comuns és la indecisió sobre el referèndum, posada a prova per la cimera de partits que ha convocat el president Puigdemont per a aquest dilluns 29. La cimera tractarà la data i la pregunta del referèndum, coses que demanen una posició clara que no tots els sectors aplegats sota el paraigua de CeC tenen o volen tenir.

Els comuns també reben la pressió dels partits i entitats sobiranistes, que els acusen implícitament de cercar pretextos per a no comprometre’s amb decisions concretes pel dret d’autodeterminació. El sobiranisme argumenta que l’última carta de Rajoy a Puigdemont tanca tota opció a un referèndum pactat. Els comuns, però, han de gestionar una militància i uns votants dividits. La majoria s'inclina més aviat cap a solucions federals, i veu el referèndum com una eina per reformar l'Estat espanyol, més que un mitjà perquè Catalunya es doti d'un nou Estat.

Tot ha començat aquest diumenge al matí al programa Via Lliure de RAC1 i després ha seguit al Twitter tot el dia. Neus Munté, la consellera de la Presidència i portaveu, ha justificat al programa la cimera recordant “tants cops de porta” de l’Estat espanyol, i ha afegit: “Les darreres hores hem rebut amenaces intolerables; les decisions no es poden demorar”.

A més, aquest dissabte, les entitats sobiranistes Òmnium, l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència, havien demanat al Govern que faci públiques la data i la pregunta del referèndum.

El coordinador general de CeC i portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha replicat Munté a RAC1 que els comuns no acudiran a la cimera: “En principi no anirem a la reunió. El que pertoca és fer un debat de país, no de govern”.

La raó que ha adduït és que cal convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, que aplega més de 4.000 entitats i no té pròpiament competència per a decidir ni la corresponent capacitat executiva. “Convocar una reunió amb presses per demà [dilluns] mateix, sense haver convocat, sembla, les entitats del Pacte, no em sembla el millor camí per aconseguir un referèndum efectiu. Per tant, nosaltres demanaríem que no es convoqués”.

Domènech s’ha queixat, a més, que s'ha assabentat de la convocatòria “per la ràdio”. Fonts de Presidència han explicat que fins al migdia de diumenge no han pogut contactar amb els partits dels comuns amb representació parlamentària (ICV, Podem i EUiA). A la reunió també hi estan citats els partits de Junts pel Sí (PDeCAT, ERC, Demòcrates, MES) i la CUP.

En canvi, qui sí que ha confirmat l'assistència a la cimera és el líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. Malgrat que coincideix amb Domènech que el millor espai per tractar el full de ruta és el Pacte pel Referèndum, argumenta que la cimera pot ser “la primera ocasió de veure com es planteja el referèndum” i hi assistirà per “escoltar i valorar” les propostes del president.

A mesura que transcorria el diumenge, altres figures de l’espai dels comuns s’han manifestat seguint aquestes línies divergents o, si es vol, multicolors. El món d’ICV-EUiA, contrari o reticent a la cimera, s’ha desenganxat immediatament de la convocatòria. L’entorn de Podem s’ha mostrat favorable a ser-hi, amb reticències.

De la tercera branca, el municipalisme comú entorn d’Ada Colau, no se n’ha cantat ni gall ni gallina, fora de Domènech. Només es compta una altra excepció: Josep Téllez, el regidor de Badalona en Comú encausat per haver obert l’Ajuntament el 12-O del 2016:

Lluís Rabell, portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, ha piulat a Twitter el desacord amb el caire de la reunió, en sintonia amb Domènech:

En poques hores, Joan Coscubiela, diputat de CSQP per ICV; David Cid i Marta Ribas, coordinadors nacionals del mateix partit, i Ernest Urtasun, eurodiputat per ICV, han fet costat a Domènech. Tots s’han anat retuitant entre ells:

Joan Josep Nuet, d’EUiA, també diputat al Parlament per CSQEP i processat com a membre de la Mesa del Parlament per haver permès el debat sobre la independència, no s’ha pronunciat directament. S'ha limitat a retuitar eclècticament tot el ventall de sensibilitats: Xavier Domènech, David Companyon (també d’EUiA i independentista declarat) i Elisenda Alamany, de l’òrbita dels comuns:

Jèssica Albiach, del sector errejonista de Podem, també s’ha fet eco d’aquesta última piulada. Albiach és diputada al Parlament per CSQEP i membre del Consejo Ciudadano de Podemos. En canvi, Fachin sí que ha rebut el suport de la diputada podemita de CSQEP al Parlament, Àngels Castells: