CDC i ERC han decidit fer fora la CUP de l'alcaldia de Monistrol de Calders (Moianès). Això significa que els convergents han recuperat l'alcaldia en prosperar la moció de censura presentada juntament amb els republicans contra els cupaires, que governaven en minoria al municipi des de juny del 2015. La moció ha tirat endavant amb els vots favorables de les dues regidores de CDC i els dos regidors de MDI-ERC i els vots en contra dels tres regidors de la CUP.

Aquesta votació ha fet alcaldessa la convergent Sílvia Sánchez, que ha assegurat que governarà per a tothom i ha negat cap relació entre la moció de censura i el fet que la CUP no hagi donat suport als pressupostos del Govern de la Generalitat. En canvi, l'alcalde sortint Ramon Vancells veu "relació directa" entre una cosa i l'altra, ja que ha assegurat que no hi ha cap motiu a nivell local que justifiqui la moció.

El ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dissabte ha evidenciat l'existència de dos sectors a la població formats pels afins a uns grups polítics i a uns altres. Els partidaris de la CUP s'han girat d'esquena a l'escenari on es feia el ple quan s'ha produït la votació, amb clavells a la mà i samarretes amb el lema "No ens representeu".

En les eleccions municipals del 2015, la CUP es va quedar a un vot de la majoria absoluta. En aquell moment els grups de l'oposició van valorar que la ciutadania de Monistrol havia votat canvi i van possibilitar la formació d'un govern en minoria. Però poc més d'un any més tard, CDC i ERC han presentat una moció de censura en considerar que la situació no s'ha desenvolupat com pensaven. Després que la moció ha guanyat, Sánchez ocuparà l'alcaldia i Enric Vilatersana, d'ERC, serà el tinent d'alcalde. 

Vinculacions nacionals

Un cop acabat el ple, Vancells ha dit als mitjans de comunicació que el que havia passat aquest dissabte havia estat la culminació d'un fet "poc democràtic". Vancells ha recordat que hi havia sobre la taula una eina "més democràtica", com és la qüestió de confiança ciutadana a la qual el govern de la CUP s'havia compromès per al setembre. "No entenem el perquè de la moció de censura si no és perquè tenien l'absoluta seguretat que perdrien", ha dit. 

L'exalcalde ha insistit en la relació entre la situació de les dues formacions a nivell nacional i la presentació de la moció de censura. Per a ell, la moció no s'hauria produït si la CUP hagués donat suport als pressupostos de Junts pel Sí, ja que ha considerat que aquest va ser el punt d'inflexió i el moment que "es va obrir la veda per posar les coses més difícils a la CUP". "Des de llavors fer mal a la CUP és gratuït i es pot fer", ha declarat.

Per la seva banda, la nova alcaldessa ha negat la vinculació entre la política nacional i la moció de censura. "Ja m'agradaria a mi tenir tant poder per pensar que la meva decisió política pogués influir. No hi ha influït, no hem rebut cap indicació", ha defensat. Així, ha dit que la moció ha arribat després que "molta gent" els fes arribar el missatge que no se sentien "ni representats ni protegits" i per l'allunyament que s'ha anat produint en els darrers mesos per part de l'Ajuntament. Sánchez ha dit que des del gener hi ha hagut "una falta d'entesa total".