Albert Batlle, director general de la Policia i Jordi Jané, conseller d'interior aquest dissabte a la Generalitat / Sergi Alcàzar

Catalunya es manté en el nivell 4, de màxima alerta antiterrorista, segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané. El titular del departament ha admès que aquesta nit s'ha cremat un vehicle a Vidreres en el interior del qual s'hi han trobat matrícules, algunes franceses, i dispositius mòbils preparats per a ser activats, però ha rebutjat que ara per ara es pugui vincular aquest fet amb els atemptats a París. "És irresponsable fer-ho", ha reblat.

El nivell 4 –sobre cinc– significa, segons el conseller que “és molt probable que es produeixi un atemptat terrorista”. Un nivell superior, seria el màxim i es traduiria en “pràctica seguretat” que es produeixi.

Jané ha explicat que s’ha activat el Pla Operatiu Específic en matèria antiterrorista i que el gabinet de coordinació antiterrorista es mantindrà reunit al departament d’Interior per seguir els esdeveniments.

Segons el conseller, que ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat, el seu departament es manté en màxima col·laboració amb el ministeri de l’Interior per poder compartir qualsevol informació.

El paper dels Mossos

Al fil d’aquesta qüestió, ha expressat l’interès perquè els Mossos poguessin participar en el grup d’avaluació de riscos del ministeri d’Interior on es fixa el nivell d’alerta a l’Estat. “No és una queixa, és una predisposició en positiu, per la voluntat de màxima col·laboració i de compartir informació”, ha puntualitzat.

El nivell quatre d’alerta comporta, segons ha explicat, que totes les accions preventives del cos de Mossos d’Esquadra, més del 20% es dediquen a la lluita contra el terrorisme. Només els darrers dies, s’han produït 15 controls antiterroristes. Així mateix, hi ha activats 750 punts d’interès policial, més de 20 en interessos francesos, sobre els quals la policia fa un control específic.

Vigilància específica

Aquest nivell comporta també "vigilància específica" sobre àmbits concrets: estacions, aeroports, xarxa transports, infraestructures crítiques, llocs on hi ha una afluència massiva de persones... “Ja es feia i ara segurament la ciutadania notarà encara més aquesta presència”, ha advertit Jané.

El conseller ha explicat que el seu departament participa en els controls dels punts fronterers amb França i que s’ha intensificat els operatius de recerca d’informació, tant a través de les xarxes com de persones identificades, el seguiment de les quals pot servir per aportar informació.

Operatius de control

“Per tant, activem els operatius de control que fem de manera ordinària i ara, si cal, de manera més intensa”, ha afegit. Jané que ha apel·lat a la bona voluntat dels ciutadans per entendre la intensificació d’aquests operatius i ha demanat la cooperació ciutadana a través del 112.

Al fil d’aquesta qüestió, el conseller ha expressat l’interès perquè els Mossos poguessin participar en el grup d’avaluació de riscos del ministeri d’Interior on es fixa el nivell d’alerta a l’Estat. “No és una queixa, és una predisposició en positiu, per la voluntat de màxima col·laboració i de compartir informació”, ha puntualitzat.

Vehicle de Vidreres

Pel que fa al vehicle que ha cremat a Vidreres, el conseller ha admès que en el seu interior s’hi han trobat matrícules, entre les quals algunes de franceses, a més de mòbils amb targetes preparades per ser activades.

Això no obstant ha qualificat d’“irresponsable” voler vincular aquests fets amb els atemptats de París.