Catalunya s'ha llevat avui amb cartells a diferents poblacions amb la cara de Francisco Franco, que anima els catalans a no anar a votar el referèndum de l'1-O. "No votis. L'1 d'octubre, no a la república", s'hi pot llegir.

vilassar de mar David González

Cartells a Vilassar de Mar / D.G.

Malgrat les diverses especulacions que s'han fet a la xarxa —entre d'altres, que han estat els independentistes, la CUP o, fins i tot, CSQP "equivocant-se de Franco"—, finalment l'organització República des de baix ha reconegut l'autoria dels cartells. "Ahir vam anar a dormir tard però ja sabeu que si ens despertem ben d’hora...", han escrit a Twitter compartint la fotografia del cartell tapada amb l'adhesiu "L'1 d'octubre, República des de baix".

L'organització ha explicat que aquesta és "una campanya pel 18-J perquè tenim memòria i sabem que és un Estat hereu del franquisme qui no ens deixa votar".

Cop d'estat

Precisament avui, 18 de juliol, es compleixen 81 anys de l'Alzamiento Nacional, el cop d'estat que va protagonitzar el bàndol nacional l'any 1936 contra el govern de la Segona República Espanyola, que finalment va desembocar en la Guerra Civil i en l'establiment del règim franquista fins la mort del dictador el 20 de novembre del 1975.

Els cartells s'han pogut veure a Cerdanyola del Vallès, a Lliçà de Munt, a Vilassar de Mar, a Ripollet, a Girona i a diferents barris de Barcelona, entre d'altres poblacions.

De fet, diferents polítics ja han compartit fotografies del cartell, com la diputada de la CUP Mireia Boya, que ha recordat que ja fa 81 anys del cop d'estat.

També les ha compartides el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, que ha comparat la situació actual amb l'Alzamiento del 1936.

L'exdiputat cupaire David Fernàndez s'ha limitat a compartir la fotografia.

#1OConFrancoNoPasaba

Aquest és el hashtag que està arrasant a la xarxa —triat per República des de baix— i amb què els usuaris estan compartint les fotografies dels cartells. Entre d'altres, l'assessor en xarxes socials del president Carles Puigdemont, Aleix Clarió, ha compartit el cartell amb #1OConFrancoNoPasaba i recordant que el cop d'estat no es va fer amb urnes.

El regidor d'Espais Públics i Mobilitat a l'Ajuntament de Barcelona ha deixat anar —irònicament— que "a qui se li acut donar veu al poble".

Les especulacions

Molts usuaris han especulat amb l'autoria dels cartells. Alguns han fet broma assegurant que CSQP volia posar un cartell de Lluís Rabell, però "es van equivocar de Franco".

Hi ha hagut qui té molt clar que els cartells han estat posats per la CUP.

D'altres han ampliat el ventall i han considerat que han estat els indepes.

També hi ha hagut qui ha atribuït directament a VOX el disseny i difusió dels cartells.

Cartells per Catalunya