Amb una plaça de Sant Pere plena, com si fos Patum, Berga ha encapçalat les concentracions de suport a l'alcaldessa Montserrat Venturós i de rebuig a la judicialització del procés, després que aquest matí els Mossos l'han detinguda per portar-la als jutjats a declarar per la força, per tenir l'estelada penjada a l'Ajuntament durant les dues últimes campanyes electorals de les generals i les catalanes.

Venturós ha llançat un missatge molt directe al Govern de Puigdemont: "Demanem al Govern que estigui a l'alçada". Que ha rematat amb un "Anem-hi, anem-hi, anem-hi!".

I és que aquest matí, després de la detenció, la CUP ha retret al Govern les formes com els Mossos han arrestat l'alcaldessa, en un moment de negociació dels pressupostos i de desenvolupament del full de ruta del procés independentista. A Berga, tant al matí, com a la tarda, ha donat el seu suport el president del Grup Parlamentari de Junts pel Si, Jordi Turull, que en alguns moments ha estat escridassat.

L'alcaldessa de Berga ha fet un clam a la desobediència i al poder popular: "Si per obeir la veu del poble hem de desobeir la veu de l'Estat espanyol, ho continuarem fent. Ens devem a la gent, no a les peticions absurdes d'una Justícia desacreditada". Montserrat Venturós ha demanat que s'ignori el govern espanyol perquè "és la manera que més mal els fa".

I ha fet tot un al·legat independentista: "Som aquí per servir la causa de l'alliberament dels Països Catalans".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha encapçalat la comitiva de suport, i amb ella hi havia el diputat d'ERC Joan Tardà, representants de l'AMI, l'alcaldessa de Badalona i regidors d'aquesta ciutat també imputats, i diversos alcaldes i regidors de la CUP i d'ERC com Isaac Peraire o Ferran Estruch.

Trencant els ous

Jordi Cuixart, president d'Òmnium, ha estat el més contundent de tots alhora de reptar l'Estat i demanar la desobediència i també la celeritat del Govern per assolir la independència: "Trencarem tants ous com faci falta perquè ens volem fotre les truites que ens doni la gana". 

Cuixart ha llançat un missatge al govern de Rajoy: "No podran. Això no ho atura ni Déu". I un altre a Europa: "No renunciem ni reneguem del 9-N. Ens defensarem amb ungles i dents".

L'AMI, representada pel seu vicepresident Jordi Gadeni, ha fet un repàs dels processos oberts, ja sigui per les estelades o bé per les mocions de suport a la declaració d'independència del Parlament, i ha fet clares referències al regidor de Vic Joan Coma imputat per l'Audiència Nacional: "Tots coneixem la recepta per fer una bona truita".

L'ANC de Berga ha obert l'acte amb un crit a la unitat: "Només junts podem guanyar".