El president del Partit Popular català, Xavier García Albiol, insisteix a dir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va pagar per reunir-se amb l'expresident dels EUA Jimmy Carter. Aquest dijous ho ha tornat a fer i ha volgut provar-ho amb una documentació on assegura que queda "demostrat" que el diplomàtic nord-americà Ambler Moss, i qui va negociar la reunió, és donant de la Fundació Jimmy Carter i que és gràcies a això que va poder portar com a "convidat" Puigdemont.

Albiol ha assegurat que Moss, que és membre del Diplocat, "no és membre de la Fundació, sinó que és un dels donants i en funció dels pagaments que ha fet Moss té el dret a portar un convidat per reunir-se amb Carter", ha declarat. Per aquest motiu, Albiol ha demanat que Puigdemont comparegui al Parlament per demanar "disculpes" tant als populars com a tots els catalans per haver "mentit" sobre la trobada amb l'expresident dels EUA Jimmy Carter. 

Sobre els comunicats tant de l'ambaixada dels Estats Units a l'Estat espanyol com del Centre Carter, Albiol ha assegurat que revelen el "ridícul a escala internacional" que ha fet el president de la Generalitat, i ha negat que el govern espanyol hagi pressionat perquè es fessin aquests comunicats, tal com sosté el Govern.

Desmentiment immediat

Des del Diplocat, però, neguen que s'hagi pagat per aconseguir la reunió. El president de l'organització, Albert Royo, ha volgut deixar clar a Twitter que "no s'ha pagat res per aconseguir aquesta reunió" i ha criticat que l'únic que deu favors és el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, tal com va explicar l'exministre Margallo fa unes setmanes.

A més, aquest dimecres, el Centre Jimmy Carter va enviar un comunicat on assegurava que Puigdemont havia anat a la reunió com a "convidat", arran d'haver rebut el Premi Catalunya, pel que deixava clar que no s'havia pagat per l'esmentada reunió.

En la nota de premsa, el centre explicava que la reunió es va produir després que l'any 2010 l'expresident Carter visités Catalunya per rebre Premi Internacional Catalunya i convidés representants de Catalunya a visitar-lo a Geòrgia. "La setmana passada, i com a convidat de l'exambaixador nord-americà Ambler Moss, el president Puigdemont va fer la visita recíproca al president Carter al Centre Carter a Atlanta", defensava el comunicat.

Tot i això, el text també deixava clar que “ni Carter ni l'organització s'involucraran” en el referèndum català. Fonts del Govern, però, han assegurat a El Nacional que el president català en cap moment va demanar a Carter que es posicionés sobre el referèndum.