La tensió en la batalla pel lideratge de Podem ha escalat aquest dilluns un grau més. Albano Dante Fachin, cara visible de la propera candidatura Ho Podem Tot, ha acusat el diputat d’En Comú Podem i afí a Pablo Iglesias, Raimundo Viejo, de no haver fet res per “obrir debats”. Viejo s’havia reivindicat, en l’acte de presentació de la plataforma Impulsant el canvi, com un home de “visió global” mentre que considera que Fachin fa política “des d’abans d’ahir”.

La resposta de Fachin, en una dura carta a la militància de Podem a la qual ha tingut accés El Nacional, assegura que “tenir triennis i sexennis no sembla cap mèrit”, en referència a l’experiència política. L’aval a Impulsant el canvi de persones com Marc Llaó, que han estat membres “destacats del Consell Ciutadà Autonòmic català paralitzat des de la dimissió de Gemma Ubasart”, diu que ho demostra. “Per què aquells que han tingut a les seves mans les eines per obrir els debats, per fer de Podem una organització oberta, viva i participativa no ho havien fet fins ara?”, es pregunta Fachin.

Que el projecte que encapçala Viejo es presenti al seu manifest com “el punt de partida” és “un error”, pel diputat al Parlament. “Al territori hi ha centenars de persones que ja han començat a treballar per obrir un debat que l’organització no ha sabut (o no ha volgut) obrir durant mesos”, clama. En aquest sentit, Fachin assenyala que no té cap intenció de sumar-s'hi. És més, repta Viejo a enfrontar-se a ell en unes primàries, perquè és "la prova de consens més gran". Un pacte entre ells dos diu que seria "un pacte entre cúpules per assegurar-se un lloc".

'Impulsant el canvi'

El projecte de Raimundo Viejo es va presentar aquest dissabte a la Casa del Mar. Feia setmanes que sonava el seu nom de cara a representar l'oficialisme de Madrid en una convocatòria per renovar els lideratges dels morats a Catalunya. I l'apertura del debat successori per part de Fachin, molt criticat per l'aleshores secretari d'organització de Podemos Sergio Pascual, ha ajudat a què Pablo Iglesias mogui peça. 

Les diferències entre els projectes de Fachin i Viejo, que no són els únics que s'han posat en marxa, però si els que tenen més possibilitats de fer-se amb el control de la formació, són palpables. Sobretot pel que fa a la connexió amb Madrid, però també la postura de cara a integrar-se o no en la plataforma política d'esquerres que al gener plantejava l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Concretament, des de la candidatura avalada per Iglesias es posa el fre de manera descarada a Colau, mentre que els de Fachin ho veuen amb millor ulls, a l'espera de les conclusions del debat que porten setmanes tenint en les seves trobades. I és que al manifest del projecte de Viejo s'afirma que "sense l'aposta de Podem per Barcelona En Comú, el canvi encara no hauria començat" i que "l'avanç de Ciutadans el 27S no només es va produir gràcies als errors eventuals de CSQEP, sinó també perquè hi va haver qui es va creure al marge de la responsabilitat de frenar la marca blanca de la dreta centralista", en referència al fet que els comuns barcelonins desestimessin de participar-hi. 

Sobre la connexió amb la direcció estatal, si bé ambdues candidatures diuen voler la plena sobirania, també jurídica, de Podem a Catalunya, mentre els de Viejo remarquen els acords de Vistalegre, on s'emfatitzava en la centralització del poder, i no adrecen cap crítica a la gestió de la crisi catalana per part de Madrid, els de Fachin sí que han carregat durament tant al seu manifest com a les seves declaracions. "Les nostres decisions les hem de prendre des de Catalunya", deia Fachin en la presentació d'Ho Podem Tot. "no s’ha fomentat la participació i, el més important, no hi ha hagut espais de debat real", critica en la carta d'avui.