El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts, a proposta del president, Carles Puigdemont, l'acord pel qual sol·licita al Govern espanyol "l'obertura de negociacions sobre els temes i les condicions del referèndum" perquè els ciutadans puguin decidir amb el seu vot el futur polític del país. Amb aquest acord, al qual ha tingut accés El Nacional i que es publicarà dijous al DOGC, el Govern adreça a l'Estat espanyol la "petició formal" per iniciar "al més aviat possible" una negociació que permeti definir conjuntament els termes i les condicions d'aquest referèndum.

El text assenyala que a les eleccions del 25 de novembre del 2012 els catalans van expressar la voluntat majoritària de decidir "lliurement el seu futur", que aquesta voluntat es va refermar en els comicis del 27-S del 2015, i que es va concretar a les resolucions aprovades el passat mes d'octubre sobre el referèndum. Així mateix assenyala les mobilitzacions al carrer que han mobilitzat milions de persones des del 2010 i el mig milió de signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum.

"La Constitució espanyola mai pot ser un mur per a una solució política; no pot ser la clau que tanqui tots els panys", adverteix després de recordar que un grup de juristes de prestigi sostenia que el referèndum és "perfectament possible" en un Estat democràtic.

Acord

Aviat, el Govern farà arribar a l'executiu espanyol una carta amb la petició formal d'obertura de negociacions. La missiva s'ha de tramitar per correu ordinari. Inclourà l'acord aprovat avui pel Consell Executiu i la conferència que ahir va pronunciar el president en l'acte que va protagonitzar juntament amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva.

La voluntat és que aquest procés es posi en marxa ràpidament, tal com assenyala en l'acord aprovat. En cas que el Govern espanyol eviti donar resposta, s'interpretarà com una negativa a negociar. A partir d'aquí, el referèndum es posarà igualment en marxa.