El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha reaccionat a la declaració institucional del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha criticat que l'anunci que hauria d'haver fet és "que desconvoca el ple del dilluns". "Hauria de renunciar a l'activitat unilateral, a partir d'aquí es pot plantejar el diàleg i iniciar les negociacions o fins i tot reformar allò que no li agradi, però sempre dins el marc constitucional", ha manifestat.

Segons Ábalos, Puigdemont ha deixat clar amb les seves paraules que és "el principal responsable" de la situació que viu Catalunya i l'ha acusat d'actuar amb "cinisme polític". "No ha actuat com el president de tots els catalans, ha parlat amb paraules mesurades però els seus actes no han estat ponderats, i són els que s'han de jutjar", ha valorat.

Ábalos ha defensat el rei Felip VI davant les crítiques de Puigdemont perquè considera que va sortir a enviar "missatges de calma i sensatesa" i que la corona representa "uns símbol de la unitat i la permanència de l'Estat".

El secretari d'Organització ha retret a Puigdemont l'objectiu de la compareixença perquè, segons opina, el que hauria hagut de fer és anunciar que es fa enrere i que desconvoca el ple del proper dilluns on ha assegurat que "aplicarà el resultat del referèndum", sense fer una referència clara a si penso declarar o no la independència. 

Des de Ferraz valoren que primer ha de desconvocar aquest ple si vol optar pel diàleg. "Hauria de renunciar a l'activitat unilateral, a partir d'aquí es pot plantejar el diàleg i iniciar les negociacions o fins i tot reformar allò que no li agradi, però sempre dins el marc constitucional", ha manifestat.

Ábalos també ha defensat el rei de les crítiques de Puigdemont perquè, segons interpreta, va enviar un missatge "apel·lant a la calma i la sensatesa". "Va actuar sense renunciar al deure que té la corona, que és símbol d'unitat i de permanència de l'estat", ha afegit.