El tercer dia de campanya, el que més preocupa Mariano Rajoy, amb les enquestes a favor però sense massa alegries, és que governi el més votat. A partir d'aquí, les reflexions més interessants que ha protagonitzat avui versen sobre el futbolí. Ha confessat als corrillos de la recepció del dia de la Constitució que ha adquirit les seves habilitats amb el futbolí gràcies al gallec Núñez Feijóo. El president de la Xunta n’hi va regalar un quan va arribar a la Moncloa i juga amb els seus fills –“no cada dia”–. Això sí, ha admès que d'aquest regal no li va agradar que un dels equips fos el Barça, igual com tampoc li va agradar jugar de blaugrana amb Bertín Osborne a TVE. Que un candidat parli amb aquesta alegria en plena campanya de fílies i fòbies futbolístiques resulta extraordinàriament revelador.

RAJO3

Mentre Rajoy departia sobre el futbolí, el socialista Pedro Sánchez, a banda de declarar-se orgullós del llegat que representa la Constitució i defensar la seva proposta de reforma, tenia una doble feinada. D’una banda, explicar que la seva candidatura no està en una situació tan complicada com indiquen les enquestes i de l’altra, espolsar-se del damunt totes les conxorxes que l’implicarien en muntatges postelectorals, des del pacte de perdedors fins a l’Operació Menina.

També Albert Rivera s’ha intentat desempallegar d’aquestes propostes, ha insistit que l’autèntica operació és l’operació Sánchez per salvar el bipartidisme i, en un discurs genuïnament cupaire, ha assegurat que no votarà ni PP ni PSOE.

Pablo Iglesias ha estat un dels protagonistes de la recepció. “Perquè ens vegin, hem estat respectuosos i educats. Però el futur d’Espanya no es construirà a còctels”, ha matisat. El candidat de Podemos ha parlat del debat de candidats de demà i ha assegurat que està relaxat i tranquil perquè és com un examen que ja està estudiat.

https://twitter.com/Pablo_Iglesias_/status/673236926971961344

Aquesta any, Artur Mas tampoc era present a la recepció del dia de la Constitució. Per no estar, no estava ni a l’Estat espanyol. A l’hora de la recepció dipositava una rosa davant de la Sala Bataclan de París on es van registrar el major nombre de morts en l’atemptat gihadista el 13 de novembre. Allà va advertir que l’amenaça del terrorisme gihadista no es pot convertir en una excusa per retallar llibertats. “No podem convertir els nostres estats en uns estats policials, ni aquests tipus d’atemptats poden servir d’excusa als estats perquè es carreguin els guanys de llibertat que han assolit les societats modernes durant les últimes dècades”.

Malgrat la seva absència, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, no oblida Mas. Ahir es queixava en una entrevista a El Mundo de la dilació en la instrucció de la causa contra el president de la Generalitat arran el 9N, i pronosticava que veu “la repetició d’eleccions a Catalunya més previsible que qualsevol altre escenari”.