L'Ibex ha pujat aquesta tarda fins als 9.500 punts en l'ambient festiu que es viu a les borses en veure unes economies entonades i un punt febrils a les quals s'ha sumat el petroli.

Amb un Viscofan promogut a valor a cercar en el futur, la banca ha recuperat a l'Ibex el camí alcista que va perdre al desembre en veure que la inflació interanual alemanya al desembre ascendia a l'1,7%, el nivell més alt des del 2013. Això representa tipus d'interès a llarg termini més elevats, cosa que beneficia el sector bancari. La inflació es cobra perquè augmenta la taxa de descompte. I així, el Santander, Caixabank, Sabadell, Bankia i Popular s'han revaloritzat deixant enrere sessions baixes o anodines.

El repunt del petroli ha estat encara més fort ja que cotitza a 58,27 dòlars, i s'apropa al nivell dels 60 dòlars, on el mercat xifra la seva alça previsible el 2017. Però al petroli li agrada molt la inflació. Beu de la seva copa, com ja va fer en les crisis del petroli en els anys setanta.

Això ho saben molt bé els alemanys, que a la Borsa de Frankfurt s'han mostrat baixistes encara que l'IPC alemany s'apropi a l'objectiu del 2% del BCE, alça que també s'ha basat en una reducció de la taxa d'atur germànic al 6%, el nivell més baix des de la reunificació alemanya.

A l'altre costat de l'Atlàntic, el Dow Jones ha retornat al somni d'assolir els 20.000 punts, meta que va ser abandonada en les últimes sessions del 2016. La rendibilitat del bo a 10 anys també ha pujat fins al 2,495% mentre que l'euro retrocedia davant el dòlar i s'intercanviava a 1,0383. Al seu torn, Donald Trump ha amenaçat General Motors d'imposar-li aranzels per produir a Mèxic. Lluny de condemnar-ho, Wall Street ha somrigut amb si fos una cosa tan exòtica com el míssil nuclear intercontinental de Corea del Nord. Estem entrant en un nou any.