El procés travessa fronteres i ja ha arribat al Japó. Aquesta setmana el Diplocat ha convocat unes jornades amb dues universitats japoneses, les de Kobe i de Waseda, per explicar el procés d'independència de Catalunya. L'acte pren especial importància ja que el país forma part del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

En el marc de les jornades, que porten el títol “Self-Determination Processes in Europe: The Catalan Case”, s'explicaran els processos d'autodeterminació a la Unió Europea i a l'Europa oriental. No és la primera vegada que Catalunya esdevé protagonista al Japó: és la segona vegada que el Diplocat convoca unes jornades per explicar el procés.

Catalunya al Japó

Els actes comptaran amb importants personalitats acadèmiques del Japó i de Catalunya. La primera jornada, organitzada amb el Centre de Recerca per a la Promoció d'Estudis Interculturals de la Universitat de Kobe. La benvinguda anirà a càrrec del vicedegà de l’Escola de Postgrau d'Estudis Interculturals, el professor Takuya Nishikawa. Per la seva banda, Albert Royo, secretari general de Diplocat, pronunciarà la conferència inaugural sobre la situació política a Catalunya.

Seguidament, el professor Kazunari Sakai, de la Universitat de Kobe, moderarà una taula rodona en què acadèmics catalans i japonesos abordaran els processos d’autodeterminació a Europa. La professora Elisenda Paluzie, de la Universitat de Barcelona, s'encarregarà d'explicar el cas català com a moviment europeu que neix de la societat civil.