Leo Messi no ha estat suficient. En un migdia gèlid a Barcelona, el Celta de Vigo ha aconseguit un meritori empat contra el Barça, que es torna a deixar punts per segona jornada consecutiva (2-2). La ratxa d’imbatibilitat blaugrana s’allarga fins als 21 partits. I ho fa amb la mala notícia de la lesió muscular de Samuel Umtiti.

Unzué, un estudiós

Ernesto Valverde ja ho va avisar. El tècnic blaugrana no tenia cap dubte que els coneixements de Juan Carlos Unzué suposaven un handicap. Unzué, mà dreta de Luis Enrique en les últimes tres temporades, sabia com fer-li mal al Barça. Els gallecs, que no refusaven la possessió de pilota, han hagut d’adaptar el guió als dos minuts. La lesió a l’espatlla del central Sergi Gómez ha motivat el primer canvi del partit.

Tot i el contratemps, el Celta ha seguit interpretant la mateixa partitura, evidenciant símptomes d’haver preparat, i molt, el concert. El Barça era incapaç d’instal·lar-se en el camp contrari i la seva pressió era menys efectiva, deixant escletxes en el mig del camp. Paulinho tornava a ser la punta d’un rombe en el 4-4-2, per darrere de Messi i Luis Suárez.

Una errada de Gerard Piqué ha acabat amb el 0-1. Daniel Wass ha filtrat una passada a l’espai per la cursa de Iago Aspas. Piqué ha volgut deixar el davanter en fora de joc, però ho ha fet tard i malament. Ter Stegen ha aturat el xut de Maxi Gómez, però el refús ha caigut als peus d’Aspas, que ha fet el primer gol a plaer.

L’orgull de Rijkaard

Messi era la millor notícia del Barça. I ha estat l’espurna que ha provocat la reacció de l’equip. El ‘10’ ha encadenat jugades d’orfebreria amb un ventall d’infinits recursos tècnics. Túnels, moviments sense pilota, passades de 40 metres... i ha aixecat del seu seient als poc més de 63.000 espectadors que havien decidit retar el fred.

Dos minuts més tard del gol d’Aspas, el Barça ha fet l’1-1. Reacció de líder. Messi ha caçat una paret llarga entre Paulinho i Luis Suárez al balcó de l’àrea del Celta per empatar el partit amb un xut creuat.  Frank Rijkaard, decisiu en la prolífica carrera de l’argentí, gaudia amb la seva exhibició des de la graderia.

El gol ha activat l’equip, que ha començat a trobar espais on abans només hi havia samarretes de color blau cel. Semblava que el segon acabaria arribant per la inèrcia dels dos equips. El Celta patia més en defensa i l’àrbitre l’ha mantingut amb vida anul·lant malament un gol de Suárez.  El Barça no ha sabut aprofitar uns minuts de domini absolut i ha marxat al vestidor amb l’1-1. Unzué aguantava les envestides de Messi, que ha sumat un altre pal a la seva col·lecció.

La societat Messi-Alba

Valverde no ho amaga. I reconeix que la connexió entre Messi i Jordi Alba és una de les principals armes de l’equip. Els rivals ho saben però no aconsegueixen defensar-la. Quan el partit corria el risc d’enquistar-se, el Barça ha tornat a trobar la solució en les botes del davanter argentí. Messi ha tornat fregar la llàntia per inventar-se una passada entre línies a Alba. El lateral, al primer toc, ha habilitat Suárez perquè fes el 2-1.

L’equip tornava a encendre’s, encadenant atacs i trepitjant l’àrea del Celta en cada jugada. Rubén Blanco, porter dels gallecs, ha evitat que el partit quedés vist per sentència. La lesió muscular de Samuel Umtiti ha arribat en el pitjor moment. En una cursa amb Aspas, el central del Barça ha notat una estrebada a la part posterior de la cuixa i ha deixat via lliure a Maxi per empatar el partit.

El Barça tenia poc més de 15 minuts per recuperar els tres punts. Piqué ha enviat al pal el 3-2. L’equip generava ocasions i tenia motius per creure. Messi no ha encertat a rematar entre els tres pals i Ter Stegen salvava la rematada de Sisto. El partit no tenia amo i es jugava a les àrees. El públic empenyia i el Celta esgarrapava segons en cada jugada. Fins al minut 95.

Una falta de Messi ha estat el preludi d’un xiulet final que ha premiat el plantejament d’Unzé i ha castigat, amb excés, la falta de punteria del Barça.