En una Espanya amb un govern en funcions i ara amb l'amenaça d'unes terceres eleccions el 25 de desembre si Pedro Sánchez no cedeix al xantatge d'investir Mariano Rajoy, la notícia que l'Estat espanyol havia amenaçat els dos presidents de l'expropiada BPA amb la pèrdua del banc si no facilitaven la màxima informació sobre operacions financeres a la plaça andorrana de Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves respectives famílies, és una notícia d'una enorme gravetat.

Segurament és més divertit especular sobre unes eleccions espanyoles el dia de Nadal, una hipòtesi que no hagués hagut d'acceptar la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que coneix bé el calendari reglat a partir de la primera investidura, i que hagués hagut d'evitar el sarcasme que ja s'està produint. Però aquesta circumstància entre còmica i tràgica que s'està vivint des del 20 de desembre de l'any passat va camí d'anar per a llarg.

Aquesta interinitat política està donant peu que per un conducte o altre anem sabent detalls de com es va forjar a partir de 2012 l'operació contra l'independentisme català, la fabricació de proves entre un ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau de la Generalitat (el cessat De Alfonso), l'ús de les clavegueres de l'Estat amb comissaris de la Policia Nacional declarant al jutjat que havien participat en una "Operació Catalunya" per parar el procés, i ara sabem que hi va haver extorsió als antics propietaris de BPA perquè facilitessin dades sobre moviments econòmics de Pujol, Mas i Junqueras.

Fruit d'aquestes pressions se li va facilitar al govern espanyol el compte de cinc milions d'euros que l'expresident Pujol tenia a l'entitat. També es va comunicar que Mas i Junqueras ni en tenien ni n'havien tingut. La informació, com sol ser habitual, va acabar en un diari de Madrid convenientment filtrada per Interior. Res d'això exhonera Pujol de la seva acció delictiva, però també és bo saber com s'obtenen les proves, sobretot si és a través del xantatge i l'extorsió als propietaris d'un banc.

En estar implicats almenys dos ministeris, el d'Exteriors, per la participació de l'ambaixada espanyola a Andorra, i el d'Interior, per l'actuació del comissari Marcelino Martín Blas, s'imposa en primer lloc la compareixença urgent d'ambdós ministres en les comissions corresponents del Congrés, i és d'esperar que siguin diversos els grups parlamentaris que ho sol·licitin. Les idees polítiques s'han de combatre amb bones armes, i en el cas del procés català, la feina de les clavegueres de l'Estat és impròpia d'un país democràtic.