Malgrat les querelles, els escorcolls, les detencions, el desembarcament de la Guàrdia Civil o el bloqueig dels comptes de la Generalitat, el referèndum del pròxim 1 d'octubre segueix endavant. El president Carles Puigdemont ja s'ha reafirmat: "No són dies fàcils, certament, però ens sentim forts." Aquesta pulsió in crescendo ha remogut últimament l'empresariat tant català com espanyol i internacional. No és habitual que l'economia es mulli en qüestions polítiques. De fet, acostuma a voler-les defugir. "Nosaltres no fem política", es repeteixen. Però, davant el ritme tant trepidant com colpidor de l'actualitat, el sector empresarial s'ha vist pràcticament obligat a posicionar-se.

Poc abans de l'estiu, Deutsche Bank i Fitch van donar per fet que el referèndum es celebraria "tal com està planejat." No és un fet menor. Fitch ha tornat a jugar les seves cartes. Amb més prudència. Fa tot just dues setmanes, l'agència nord-americana va alertar del "gran poder" de l'Estat sobre Catalunya: suspendre càrrecs polítics del govern o retallar el finançament per contrarestar la cobertura dels costos del referèndum. Dit i fet. 

Un banc d'inversió de talla mundial com Goldman Sachs ho té molt clar: hi haurà referèndum i l'independentisme obtindrà una victòria clara. I això que la seva solució al conflicte passa per un model federal. Moody's també ha posat el dit a la nafra tot revindicat que la independència de Catalunya empobriria Espanya. En concret, afectaria al perfil de crèdit i a la fortalesa econòmica. Des de la distància però sempre atents, auguren que "la separació de Catalunya d'Espanya és poc probable." Principalment, pels grans obstacles. Encara que dins del 'poc' ja s'inclou tal possibilitat. 

Adaptar-se i brindar

Multinacionals com Ryanair i Seat també han pres partit. La clau? Adaptar-se. El cap de màrqueting de l'aerolínia low cost, Kenny Jacobs, ha assegurat que Ryanair creixerà a Catalunya. Amb independència o sense. "Tot negoci et dirà el mateix, tant si és un supermercat com una aerolínia", ha precisat. De la mateixa manera, el president de l'automobilística, Luca De Meo, ha deixat molt clar el paper de Seat: "Adaptar-nos a les condicions, com fem en molts països, com amb el Brèxit."

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha valorat al llarg dels últims dies la situació a Catalunya. Ja ha advertit de "canvis nominals de domicili" i "plans de contingència" amb la independència alhora que descarta "moure a la gent perquè, al final, hi ha unes inversions fetes i un entorn que ha propiciat que s'hagin fet aquestes inversions." Del fòrum empresarial de Bilbao al de Vigo, ha defensat una "solució política" al procés d'acord amb "la llei i les institucions vigents". "Hi ha d'haver diàleg, encara que ara soni a brindis al sol, donada la celeritat dels esdeveniments", ha destacat. 

Ball de cambres

Entre Cambres de Comerç, hi ha una mica de tot. Les Cambres de Girona, Tarragona, Sabadell i Lleida han mogut fitxa a favor del Govern. "Aquests fets [querelles, escorcolls i detencions] mostren inequívocament la falta de voluntat per trobar solucions acceptables al desig majoritari de la població de Catalunya per poder-se manifestar sobre el futur i deterioren seriosament la possibilitat d'un futur acord i el prestigi d'Espanya i Catalunya en el exterior". Defensen així i de forma conjunta el dret a decidir dels catalans i reiteren el seu suport institucional, "en aquests moments convulsos", a la Generalitat. 

Mentrestant, la Cambra de Comerç de Barcelona encapçalada per Miquel Valls s'ha aixecat en més d'una ocasió en contra dels incompliments del govern espanyol pel que fa a les promeses en inversions i plans d'infraestructures. "Ni diners ni papers". Ara bé, Valls ha augurat que el referèndum no es farà i en cas de fer-se, "serà un altre 9N." I passi el que passi, considera que Catalunya no pot estar "ni un moment, ni un segon, fora d'Europa."

El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, s'ha oposat al referèndum per activa i per passiva. "No valdrà perquè no és legal", i això que directament considera que no es farà. Fa menys de vuit mesos assegurava que la independència no es produiria, quatre mesos més tard va assumir que el procés no havia afectat l'economia catalana i ara torna de nou a la càrrega defensant que la independència "seria una catàstrofe per a Catalunya, Espanya i la resta d'Europa".

Joc de patronals

Entre patronals, hi ha una mica de tot i més. Abans de l'estiu, Foment del Treball va carregar contra la llei del referèndum i la va titllar de "cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional, i un exercici d’enorme irresponsabilitat política de conseqüències impredictibles.” Ara, ha preferit no mullar-se de nou i esperar per tornar-se a pronunciar públicament. La patronal vallesana de la Cecot que està integrada dins de Foment sí que ha volgut dir la seva i no precisament en la mateixa línia. Defensen que "consultar mai hauria de fer por", reclamen diàleg i consideren l'actuació de l'Estat a Catalunya com una "anormalitat democràtica"

Paral·lelament, Pimec es mostra a favor del dret a decidir amb "un referèndum acordat" amb el Govern central i també "complir amb la legalitat" sense "obviar els sentiments." Davant la intervenció d'institucions i finances de la Generalitat, la patronal presidida per Josep González ja ha expressat el seu rebuig a "qualsevol tipus d'actuació en què imperi la imposició i la força." O el que és el mateix, defensa "la democràcia, la llibertat d'expressió i el dret a decidir" i rebutja tot allò que ho impedeixi. Està del costat de "la majoria del poble de Catalunya."

Tot i admetre que "hi ha un problema polític", la CEOE ha donat suport a "totes les accions necessàries per fer complir la legalitat vigent" davant la convocatòria del referèndum "il·legal". La solució del president de la patronal espanyola, Joan Rosell, és buscar una "via intermèdia" amb la reforma constitucional entre "la independència i l'acatament perquè sí i una submissió total." 

El punt dels Cercles

"Estem horroritzats amb el que passa a Catalunya." Amb què exactament? Amb el referèndum. Segons el president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, aquest projecte que divideix la gent és "totalment demencial" pel que considera que "algunes persones han perdut temporalment el cap". Seva és la frase: "Els empresaris fugen de Catalunya com de la pesta". Des del Círculo, reconeixen que hi ha un sentiment de malestar que és "necessari gestionar" però consideren que s'ha de mantenir l'ordre constitucional i s'ha de  recuperar "l'esperit de la transició" per "mirar al futur". 

Després del cas de la 'desaparició' de les preguntes a Puigdemont durant les jornades de Sitges del Cercle d'Economia, el lobby liderat per Juan José Brugera no ha volgut opinar sobre el referèndum. "No volem salts al buit, volem continuïtat", assegurava abans d'afegir que "el que vol el Cercle és que els polítics facin la seva feina, dialoguin i arribem a una solució per aconseguir un encaix favorable de Catalunya a Espanya, si és que això és el que es resol." Però davant l'estricte actualitat, prefereixen mantenir-se al marge.  

Bancs, agències de rating, cambres o patronals i cercles... D'aquí i d'allà. Coincideixen en què el conflicte és "polític". Assumeixen allò que sovint defugen. Però, discrepen en quina és la millor forma de solucionar-ho. Tampoc estan d'acord en si es farà o no el referèndum. Alguns s'atreveixen a criticar el setge de l'Estat a Catalunya mentre que d'altres prefereixen quedar-se en un segon pla. Legalitat o democràcia? És tan important el que es diu com el que es deixa de dir.