El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat de tancar el cicle de conferències “Els empresaris volem saber” organitzat per Creiem en Catalunya. I ho ha fet amb més força que mai. Tot just arribar, els més de 600 economistes, directius i empresaris que omplien de gom a gom l'auditori Axa de Barcelona, s’han posat de peu i l’han rebut amb un fort aplaudiment i crits d’independència.

"Cada dia hi ha més gent que comparteix que mantenir l'statu quo és una amenaça directa a la competitivitat de les nostres empreses", ha etzibat Puigdemont. Amb les dades a la mà, ha alertat que el 8% de la riquesa que es genera a Catalunya marxa a Madrid. I de fet, "el dèficit fiscal implica que un 30% dels vostres impostos no es destinen a despesa pública catalana." "És una acció d’egoisme fiscal", ha criticat.

En aquest sentit, no ha dubtat en enumerar (una vegada més) la llarga llista de greuges de l'Estat cap a Catalunya: la manca d'inversions en infraestructures, "l'obsessió centralitzadora" i "el boicot al funcionament" de l'aeroport del Prat, el model de finançament, l'incompliment al Corredor Mediterrani que "paralitza inversions a Tarragona", el preu de l'energia que és "un dels més cars d'Europa" o la inseguretat jurídica, entre d'altres. 

Contra les amenaces

Puigdemont ha bromejat també amb les amenaces de l'Estat sobre la independència: "Com aquells que han buidat el sistema de pensions gosen fer por als pensionistes catalans que només de veure'ls ja es posen la mà a la cartera?" I amb les rialles de l'empresariat, l'autoresposta: "És molt mal intencionat dir que amb la independència es perdrien les pensions." I és que Catalunya té menys atur i més ocupació així com salaris més elevats que el conjunt d'Espanya. 

"Ja n'hi ha prou", ha reiterat un Puigdemont especialment cansat de "dades falses, pamflet i propaganda". Prou de dir que el procés espanta les empreses quan el creixement de l'economia catalana, el rècord d'inversió estrangera o el rècord d'exportacions demostren que "Val la pena invertir a Catalunya i un inversor intel·ligent ho sap". Segons el president de la Generalitat, destaquen: talent, bon teixit de pimes, amor per la tecnologia o persistència... Made in Catalonia

I contra "amenaces, intimidacions i negació del problema" de l'Estat, Puigdemont ha tornat a defensar el referèndum. Allò que, sigui quina sigui l'enquesta, volen 3 de cada 4 catalans. L'avalen els precedents d'Escòcia i Quebec. "El que està passant a Catalunya és una revolució democràtica i amb mobilitzacions exemplars i inèdites al continent europeu." ha conclòs el president de la Generalitat just abans de marxar pràcticament com ha arribat. La ínfima diferència? Encara més aplaudiments i encara més crits d'independència. 

Sense por

Després de passar per Girona, Lleida i Tarragona, els empresaris han volgut saber també des de Barcelona. Un viatge econòmic per Catalunya que ha comptat amb la participació acumulada de 19 organitzacions empresarials. Amb la voluntat manifesta de fomentar l’autoestima de l’empresa catalana, el president de Creiem en Catalunya, David Poudevida, ha reivindicat que “No tenim por, tenim confiança i esperança i tot un futur per endavant. La informació ens fa lliures.”

La capital catalana ha estat la parada final i s’ha caracteritzat també pel diàleg dels economistes Albert Carreras i Miquel Puig, l’expert fiscal Heribert Padrol i l’enginyer Ignasi Sayol, amb representants empresarials com el president de Pimec, Josep González, o el vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona. Sota el propòsit de plantejar els reptes de futur econòmic i empresarial de Catalunya, s’ha tractat el model econòmic, les relacions laborals, el nou sistema impositiu o les infraestructures logístiques.