Tots els focus polítics i macroeconòmics segueixen posats a Brussel·les i en la seva decisió que sembla tenir sempre un dia més de marge per tractar la multa a Espanya per incompliment de l'objectiu de dèficit del 2015. El ministre d'Economia en funcions, Luis De Guindos, ja s'ha mostrat en reiterades ocasions "convençut" que no hi haurà sanció, atesos els èxits de l'economia espanyola. "No té cap sentit", ha afegit el ministre d'Hisenda també en funcions, Cristóbal Montoro.

Però el curiós no és tant la seva actitud compacta alhora que poc autocrítica que passa per infondre confiança i seguretat a Europa, sinó que Guindos viatgi a Estrasburg i es deixi una multa de 2.000 milions a Espanya, la qual cosa podria suposar prop del 0,2% del PIB. Per això, Guindos ha preferit vorejar el tema i tractar els escenaris pressupostaris d'Espanya i la seva compatibilitat amb l'actual procediment de dèficit tant amb el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, com amb el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici. Però res de terminis ni de la possible multa, perquè directament entén que "no n'hi haurà". I on un creu que no n'hi ha, millor que no n'hi hagi perquè de desagraïts el món n'és ple. 

Un partit amb pròrroga: 2 a 2

En aquesta mateixa línia, el Ministeri d'Economia ha qualificat les pròximes reunions de feina amb Brussel·les com a contactes "habituals" però "concloents" entre el ministre d'Economia i altres dirigents comunitaris. Però el cert és que la Comissió Europea "desfullarà la margarida" tard o d'hora. De fet més aviat que tard, ja que fonts del Col·legi de Comissaris preveuen que s'adopti una decisió formal aquest mateix dijous sobre "la falta d'acció". Altres asseguren que els han donat tres setmanes més de treva o fins i tot fins després de l'estiu. 

I a pocs o molts minuts, qui sap, de jugar la pròrroga que Brussel·les va decidir donar a Espanya per no influir en les eleccions generals, els membres de la Unió Europea (UE) ja estan prenent partit: França i Itàlia en contra de la sanció i Alemanya i Holanda a favor. 2 a 2. Flexibilitat per continuar fomentant el creixement posant en relleu els esforços realitzats versus rigidesa per evitar crear un precedent i desencadenar l'efecte contagi. 

Sí però no, potser

En el cas que Brussel·les certifiqui la "falta d'acció" per part del Govern espanyol per reduir el seu desfasament pressupostari que va assolir el 5% del PIB, sense comptar els ajuts al sistema financer, quan el compromís adquirit amb l'Executiu comunitari era del 4,2%, suposaria tant la multa com la congelació d'una part dels fons comunitaris que rep Espanya. Una vegada els 28 membres ratifiquin la postura de la Comissió Europea, l'organisme comptarà amb 20 dies per acabar de perfilar quin tipus de sanció imposa. Tan sols l'Ecofin, en un termini de 10 dies, o la mateixa Brussel·les podrien cancel·lar la sanció o reduir-la a zero atenent les peticions d'Espanya.

I mentre Espanya es troba encara en unes complexes negociacions postelectorals, la Comissió Europea reformula els terminis entre ambigüitats. Sí però no, potser es mostra disposada a "perdonar" sempre que quedi demostrat el ferm compromís del govern de controlar el dèficit. "Hem de castigar el seu pecat passat, però tenint la vista posada en la seva futura redempció", ha reiterat l'organisme comunitari. Seguim, no però sí. I aquesta ambigüitat dóna ales a Guindos per volar a Estrasburg i deixar-se la multa a casa com qui es deixa la cartera per evitar pagar el compte al restaurant.