El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i del grup Freixenet, José Luis Bonet ha demanat un govern "estable, regeneracionista, reformista i progressiu" així com "pacte i diàleg" als representants polítics durant el col·loqui "El repte de la competitivitat i l'aposta per la internacionalització." Sense "destruir el sistema" i liderant les expectatives econòmiques.

A més, el també president de la Fira Alimentària ha fixat l'economia social que propicia el benestar en un Estat de Dret i la pertinença a la Unió Europea com a línies vermelles i innegociables. 

En aquest sentit, Bonet que ha substituït el ministre d'Economia en funcions, Luis De Guindos en última instància per raons d'"incompatibilitat d'agenda" ha instat Espanya a no malgastar l'oportunitat per fer un salt "extraordinari" en l'economia mundial després d'haver arribat tard a la globalització. 

La incertesa no afecta el consum

I després de l'exitosa celebració de la Fira Alimentària, Bonet ha recordat que "malgrat la incertesa política, el consum continua tan ufanós" encara que sí que afecta la inversió. Per sortir de la crisi, Bonet ha instat a reduir una taxa d'atur "intolerable" així com potenciar la internacionalització i la competitivitat impulsades per un "excel·lent producte, excel·lent relació qualitat-preu i excel·lent gent."

Més concretament, Bonet ha remarcat la necessitat de potenciar les petites i mitjanes empreses (pimes) i millorar el capital humà, el capital tecnològic i el capital comercial. I a llarg termini, el president de Freixenet ha demanat també defensar el sistema que ja "ha permès fer un salt monumental" en els últims 40 anys. 

El I+D ha tocat terra

"El I+D ha tocat terra i està en un punt de ruptura perillós" ha assegurat la presidenta de la fundació Cotet i exministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia just després d'explicar que la recuperació no ha arribat al desenvolupament i la innovació ja que per un 1,5% que puja el PIB, baixa un altre 1,5% de l'I+D,

D'altra banda, ha animat a tenir un esperit constructiu i trencar amb alguns dels mites més populars a Espanya, com per exemple que no és un pais de ciència així com que no s'emprèn per por o que no hi ha compromís amb la innovació per part de les pimes. No només ha desmentit amb xifres aquests supòsits sinó que ha recomanat reduir l'atomització del teixit empresarial, facilitar el flux de crèdit i apostar per la regulació intel·ligent.