Endesa ha obtingut un benefici net de 1411 milions d'euros el 2016, un 30% més que l'any anterior, impulsada pel bon comportament del negoci liberalitzat i el control de costos, ha comunicat la multinacional a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El benefici brut d'explotació (ebitda) ha crescut un 13% i s'ha elevat a 3.432 milions, mentre que els ingressos han descendit un 7%, fins a 18.979 milions.

Segons la companyia presidida per Borja Prado, aquests resultats superen els compromisos plantejats en el pla estratègic 2016-2019, tant en el benefici net com en l'ebitda. Més concretament, el conseller delegat, José Bogas, ha qualificat els resultats d'"excel·lents" i ha explicat que aquesta evolució positiva es deu a la bona gestió del negoci liberalitzat, a l'estabilitat del mercat regulat i als plans d'eficiència de costos. Per analitzar l'evolució del benefici operatiu cal tenir en compte que el 2016 s'ha produït la consolidació total d'Enel Green Power España (EGPE), la contribució de la qual a l'ebitda ha assolit els 75 milions des del 27 de juliol.

Endesa confia ara a convertir el seu pla de digitalització en "una palanca essencial en el desenvolupament dels plans d'eficiència", la qual cosa, sumat a la compra del 60% d'Enel Green Power España que no posseïa, servirà per impulsar el creixement. A més, el 2015, l'ebitda va incloure un resultat positiu no recurrent de 184 milions per una operació de canvi de certificats d'emissió de CO2. Un efecte que no s'ha vist replicat el 2016, el que s'ha traduït en una reducció dels ingressos.

Provisions per cobrir costos de personal

En ambdós exercicis, i com a part dels programes d'ajustament de plantilla inclosos en el pla de reestructuració de l'empresa, s'han registrat provisions de 226 milions (2016) i 380 milions (2015) per cobrir els costos dels plans de reducció de personal. Si s'aïllen aquests efectes, l'ebitda ha augmentat aquest exercici un 10,8%, fonamentalment pel comportament positiu del negoci liberalitzat, que ha crescut un 13% en termes comparables. Aquest increment es deu als menors costos de producció i a la disminució dels costos mitjans en la compra d'electricitat per la caiguda dels preus al mercat a l'engròs.

El negoci regulat, que representa més del 63% de l'ebitda, s'ha mantingut estable. A més, s'ha produït una regularització de l'impost nuclear de Catalunya després de la sentència del Tribunal Constitucional que el va declarar inconstitucional. L'impacte net d'aquesta sentència ascendeix a 88 milions. Si es descompten el 2015 i el 2016 tots aquests efectes extraordinaris, el benefici net ha crescut un 27 %. El deute financer net ha augmentat tan sols en 615 milions respecte al tancament de l'any anterior malgrat la compra d'EGPE i les seves filials per 1207 milions i del pagament d'un dividend amb càrrec al resultat de 2015 de 1086 milions.

Quota de mercat i dividend

D'altra banda, Endesa ha assolit el 2016 una quota de mercat del 35,1% en generació peninsular ordinària, del 43,7% en distribució i del 35,3% en vendes a clients del mercat liberalitzat. El nombre de clients al mercat liberalitzat ha estat de 5,4 milions al tancament del període citat, amb un augment del 6,7% respecte del mateix període de l'any anterior.

El consell d'administració ha decidit proposar a la Junta d'Accionistes el pagament d'un dividend d'1,333 euros bruts per acció (1.411 milions) amb càrrec als resultats de 2016. Aquesta xifra suposa un increment del 30 % respecte al pagat amb càrrec a l'exercici 2015. El 2 de gener, la companyia va repartir un dividend a compte de 0,70 euros bruts per acció, el pagament de la qual va suposar un desemborsament de 741 milions.