El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha viatjat a Londres per promoure la inversió estrangera a Catalunya i reforçar les relacions comercials amb el Regne Unit. En una trobada que ha tingut lloc a la seu del Financial Times amb una trentena d'empresaris, multinacionals i fons d'inversió, Baiget ha assegurat que "no hi ha neguit en absolut" sinó més aviat "interès" entre els inversors internacionals pel procés que viu Catalunya.

Més concretament, els inversors internacionals també "saben com s'està comportant el pressupost públic estatal" en matèria d'infraestructures i és que segons l'últim estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya ha tancat el 2015 amb el pitjor nivell d'inversió estatal en infraestructures des de 1997 (el primer any de la sèrie històrica). A més, "són conscients que els ports de Barcelona i Tarragona són un bon punt d'entrada i sortida cap al món."

"Catalunya té els actius i la capacitat d'atreure noves inversions productives d'empreses extracomunitàries i britàniques, com ho ha fet els últims anys", ha explicat el conseller. Ara bé, el Brèxit ha obert un nou panorama d'oportunitats empresarials més enllà de la City de Londres, ja que "empreses que no s'havien plantejat mai sortir de la Gran Bretanya, ara s'ho plantegen". En aquest sentit, el Govern "ofereix alternatives" però rebutja qualsevol mena de "campanya indiscriminada" per atraure inversions estrangeres. L'objectiu és treballar conjuntament amb l'agència de competitivitat d'Acció i "oferir solucions a mida". De les 6.400 multinacionals ubicades a Catalunya, 480 són britàniques. Sanitat, química i automoció i, cada vegada més, noves tecnologies. 

Què té Catalunya?

Segons Baiget, Catalunya ofereix "bones comunicacions, bona formació i qualificació de la seva gent" així com "bon teixit de petites i mitjanes empreses", però també "universitats i xarxes de centres tecnològics" que poden ajudar a les empreses "a créixer i desenvolupar-se". A tot això, l'editora de la revista del Financial Times, Courtney Fingar, ha assegurat que "hi ha diversos factors que fan que Catalunya sigui molt competitiva pel que fa a inversió estrangera: és una economia avançada, atractiva, que promou la recerca, el desenvolupament i la inversió i que aposta per la innovació".

L'FDi que és "una de les veus més autoritzades pel que fa a la comptabilització d'inversions" ha apostat una vegada i altra per Catalunya. Mentre que el 2014, "Catalunya va ser la regió continental que va crear més llocs de treball en relació a la inversió estrangera", el 2015 va ser "la primera regió d'Europa en volum d'inversió" i pel que fa al 2016 i 2017 és "la regió més atractiva del sud d'Europa en termes d'inversió estrangera". 

Madrid o Barcelona? Fingar considera que la capital catalana "guanya la partida gràcies a l'aposta per la innovació" i per "l'estratègia i els esforços públics per captar inversió estrangera". De fet, "en els darrers tres o quatre anys ha crescut exponencialment el nombre d'empreses que ha invertit per primera vegada a Catalunya".

Què n'opinen del Govern?

No hi ha neguit i sí interès a la recerca d'estabilitat. Baiget ja ho anticipava fa unes setmanes: "Els empresaris que volen invertir a Catalunya no mostren inquietud per la situació política. Els interessa els nostres factors de competitivitat" i així ho ha confirmat l'editora de l'FDi. Més concretament, Fingar ha remarcat "l'estratègia" del Govern que alhora, considera "un dels més proactius i dinàmics a l'hora d'atraure inversió estrangera". Tot plegat fa de Catalunya una regió molt competitiva en termes de cost oportunitat al nivell "d'altres economies innovadores com les del Regne Unit i Alemanya".

Fingar també reconeix que els empresaris estrangers "estan al corrent de les queixes pel que fa a la inversió pública en infraestructures" i malgrat que "és un factor clau a l'hora d'invertir", Catalunya segueix captant capital estranger. Tal com assenyala el mateix FDi, l'economia catalana lidera el rànquing d'Espanya pel que fa a la captació d'inversió estrangera directa: un 31% del capital, un 34% de la creació de llocs treball i un 37% dels projectes en els últims cinc anys. 

Però Catalunya ni es conforma ni s'atura amb les xifres actuals. Tant la Conselleria d'Empresa i Coneixement com l'Ajuntament de Barcelona treballen braç a braç per desplegar el conegut Pla Brèxit. Una missió comercial que vol aprofitar el Brèxit per atraure inversions estrangeres i aconseguir més i millors llocs de treball a Catalunya. El principal focus d'atenció es troba en aquelles empreses britàniques que necessitin tenir una seu dins de la UE però també companyies globals de països extra-comunitaris que vulguin operar dins de la regió europea –principalment procedents dels Estats Units i del Japó–. La tecnologia és el sector més anhelat. El primer a visitar Londres va ser el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, i quasi un mes després ha estat el torn de Baiget. Entre tots dos polítics, una Catalunya terra d'inversions.