Dan Brown, l'autor d'El codi Da Vinci ha presentat avui a La Pedrera la seva darrera novel·la, Origen (editat per Columna en català i per Planeta en castellà). Amb 200 milions de llibres venuts, Brown és un dels autors actuals més populars, i ha estat traduït a 56 idiomes. Origen és una novel·la que té a Catalunya, Sevilla, Madrid i Bilbao els centres de la seva trama. Entre els escenaris catalans de la novel·la hi ha Montserrat, la Sagrada Família i la Pedrera, espais que en els darrers anys Brown ha anat recorrent, fins al punt que afirma que a Barcelona s'hi sent com a casa. És el cinquè lliurament de les aventures de Robert Langdon, que van començar amb Àngels i dimonis i El codi da VinciOrigen és número u de vendes a diversos països on ja s'ha editat.

Origen en clau catalana

Dan Brown ha afirmat que estima Espanya i Catalunya i que se sent molt dolgut per la situació política. Preguntat sobre si esperava tornar a aquesta ciutat quan hi ha presos polítics, s'ha limitat a declarar que "Tots els països passen per períodes turbulents", que cal intentar rebaixar la tensió i que "Cal treballar perquè el diàleg no s'estanqui". Ha afirmat que creu en el diàleg, i que malgrat la situació "dolorosa" és optimista sobre el futur. Dan Brown va viatjar a Gijón quan tenia 15 anys, en el seu primer viatge fora dels Estats Units, i a partir d'aquest moment va anar tornant a l'Estat espanyol de tant en tant. A més a més, ha estat una llarga temporada a Barcelona i a d'altres ciutats de l'Estat tot preparant aquest llibre.

Barcelona moderna i tradicional

Brown afirma que admira Barcelona, per la seva relació complementària entre la modernitat i la tradició: s'ha admirat que a Barcelona hi hagi un dels ordinadors més ràpids del món al Barcelona Computing Center, un lloc que va visitar i que reflecteix a aquesta novel·la. Afirma que el fet que hi hagi un supercomputador a l'interior de l'església és fascinant: "molt propi de les novel·les de Dan Brown". Per altra banda, a l'hora de buscar una ubicació per a la seva novel·la, va apreciar el fet que Bilbao i Barcelona siguin referents del modernisme i de l'art contemporani, un tema que ha volgut incorporar a aquesta novel·la, després dels volums anteriors de Robert Langdon, que sempre havien tingut més relació amb l'art clàssic. Brown assegura que adora la forma en què aquí es talla el ritme  de treball i es sociabilitza. Sobretot, és molt aficionat a la sobretaula, un concepte incomprensible al seu país natal. De l'estiu que va passar a Gijón encara recorda les cançons d'Alaska y Dinarama o Mecano. Assegura que encara pot cantar-les, però no ho fa davant dels periodistes.

El paper de la religió

Dan Brown assegura que la religió és un referent moral que considera molt vàlid. Però malgrat tot, assegura que la religió té que evolucionar, perquè no pot quedar-se aturada. Afirma que hi ha part del clergat que no comparteix els seus plantejaments, o que s'hi oposa de forma visceral, però també apunta que aquesta posició no és compartida. Diu que molts sacerdots l'han escrit per felicitar-lo per com descriu els religiosos a través d'un dels personatges d'Origen: el sacerdot de la Sagrada Família. Dan Brown per fer les seves obres s'ha entrevistat amb nombrosos científics i creu que el futur pot ser millor, però que cal aprendre a usar la tecnologia. Ho argumenta tot dient que a, a la fi, l'home té la capacitat de destruir el Planeta fa dècades i no ho ha fet.  "Hi ha més amor que odi", conclou.