Nous màxims als EUA, però pujades setmanals superiors a les borses europees, en espera de la FED: La setmana passada es va saldar amb un increment del 6% de mitjana als principals mercats europeus i del 3% als EUA, malgrat la presa de beneficis en bancs i empreses de matèries primeres divendres.

Les borses europees van rebre positivament la decisió del BCE de prorrogar les compres d'actius fins i tot finals del 2017, encara que es reduís la quantitat mensual d'inversió.

Aquesta revalorització no ha estat incompatible amb una pujada dels tipus al mercat de deute, que en una setmana s'han incrementat lleugerament des dels 3,3pb del bo a 10A alemany als 14pb d'Itàlia, i és que aquest mercat ha interpretat que encara que el BCE hagi prorrogat les compres, som en la recta final de les polítiques monetàries laxes.

L'excepció ha estat la rendibilitat del deute espanyol, que ha caigut en 4pb per un panorama polític tranquil, en contraposició a l'italià. Aquest dimecres la FED es reuneix i s'haurà de materialitzar la molt esperada pujada de tipus de 25pb des de la banda 0,25-0,50% a la 0,50-0,75%. No hi ha cap altre moviment, ja que ni l'evolució de la inflació, ni la taxa d'atur ni les dades macro recents ho justificarien. Sense anar més lluny, divendres es va publicar als EUA l'índex de confiança del consumidor als EUA, que al desembre es van situar en 98, per sobre del 95 esperat i el 94 del mes anterior.

Tot i així, mai no s'ha de subestimar la volatilitat que un moviment de tipus de la FED pot produir. A Europa, aquesta setmana es coneixerà l'IPC d'Alemanya, Espanya i la mateixa UEM, on es continuaran buscant pistes per anticipar la velocitat de pujada de les rendibilitats del deute.

Caldrà veure la reacció del mercat, però com és una decisió anticipada gràcies a la política de comunicació de la FED, el més normal és que les borses continuïn descomptant positivament la normalització monetària i la recuperació de les dades macro, encara que una presa de beneficis, encara que sigui intradia, no seria gens estrany.