La Costa Daurada és un territori ric en naturalesa, característic per la seva gastronomia: vins, caves, tradicions, artesania i productes DOP. Però, també, per la riquesa patrimonial i cultural de la comarca. 

Pels amants del senderisme

Us recomanem la Ruta del Cister. És una ruta amb un alt valor arquitectònic en art cistercenc. L’origen d'aquest art data del segle XII desenvolupat pels monjos cistercencs en la construcció de les seves abadies. És una ruta que està formada per les comarques de l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Alt Camp. I que tenen en comú? La presència d’un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. És una ruta de 105 quilòmetres que uneix els tres monuments i en la que podeu descobrir, a més, la naturalesa que us envolta.

La ruta comença des del monestir de Santes Creus a la Costa Daurada, fundat l’any 1150, l’únic que, actualment, no té vida monàstica. Per això, la visita al monestir us pot resultar molt completa perquè podeu visitar, per exemple, els dormitoris, on s’hi celebren actualment concerts de música clàssica. En aquest monestir, també s'hi pot visitar la tomba del rei Pere el Gran o l’església romànica del Pla. El conjunt monumental va ser declarat Monument Històrico-artístic Nacional l’any 1951.

El punt central de la ruta és el monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991, construït al mateix any, el monestir de Poblet, té vida al seu interior. Encara hi viuen els monjos que tenen cura de les instal·lacions. I per últim, el monestir de Vallbona de les Monges situat a la província de Lleida, es va integrar a l’ordre del Cister l’any 1176 i només hi vivien monges.


Pels amants de la música

Us recomanem el Paisatge dels Genis, una ruta impulsada per quatre municipis: El Vendrell, Reus, Mont-Roig del Camp i Horta de Sant Joan amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. A El Vendrell, la ruta ofereix conèixer els racons i espais que van inspirar al músic Pau Casals. Gràcies a aquesta ruta, podreu conèixer els seus orígens. Us proposem que comenceu l’aventura a la Vil·la Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador, per descobrir i viure en primer persona els orígens humils del gran violoncel·lista. Pels que us agrada fer esport a l’aire lliure, podeu fer la ruta en bicicleta a El Vendrell. Una ruta d’uns 11 km que recorre els municipis del Vendrell i de Sant Salvador. Aquesta ruta la podeu començar un cop finalitzada la visita a la Vil·la Museu Pau Casals i està recomanada per fer en família ja que el circuit presenta una baixa dificultat.

Si el que us agrada és el teatre, el Paisatge del Genis, també ofereix una visita teatralitzada per descobrir les històries més properes a la vida del músic i les anècdotes més personals per conèixer el seu dia a dia. És una visita pensada per a tots els públics, de la mà del Ramon, pescador, i la Maria, la minyona de la casa.

Pels amants de la història

Tarragona és una ciutat romana per excel·lència. Els monuments, i les restes romanes a cada racó de la ciutat fan innegable la seva presència. El més antic que podeu visitar és la muralla que va crear la ciutat. Però també podeu visitar les tres torres que conserven: la de l’Arquebisbe, la de Cabiscol i la de Minerva. Si sou fans de pel·lícules com, Gladiator, i us agradaria tornar enrere uns quants centenars d’anys, podeu visitar l’amfiteatre  edificat al segle II.

L’amfiteatre era el punt de trobada i de diversió, juntament amb el circ on es feien, entre d’altres, curses de carros. Si als romans se’ls identifica per alguna construcció, aquesta és la dels aqüeductes. Un invent que va revolucionar les civilitzacions perquè facilitava aigua a tota la població de la ciutat. Actualment, podeu visitar i palpar la monumentalitat d’aquests dos aqüeductes a Tarragona.

Un altre tret característic de la Costa Daurada, és la presència del modernisme a la ciutat de Reus. El modernisme va arribar a Catalunya a principis del segle XX i hi ha dues ciutats per excel·lència que plasmen aquest moviment: Barcelona i Reus. A Reus hi va néixer l’arquitecte Antoni Gaudí i gràcies a la “Ruta del Modernisme”, que està formada per 26 edificis modernistes, podreu descobrir tot l’esplendor d’aquest moviment a la ciutat.

A més, pels que us interessa la vida i la història del prodigiós arquitecte, el Patronat de Turisme de Reus ha creat la ruta “El Reus de Gaudí” un recorregut sentimental per descobrir la vida i la vinculació de Gaudí amb la seva ciutat.

Si voleu saber-ne més, podeu visitar el Gaudí Centre Reus un homenatge que la ciutat dedica al seu fill predilecte. L’únic centre on hi podeu trobar la vida i l’obra d’Antoni Gaudí, un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual per endinsar-vos als sentiments més íntims de l’arquitecte. 

Costa Daurada   Verema
BRANDED CONTENT Costa Daurada: un plaer per als sentits Alexandra Torras