L’Alt Urgell és una comarca de Catalunya situada geogràficament als Pirineus. És la segona comarca més gran de Catalunya, després de la Noguera, però la seva difícil orografia, plena de cims, la converteix també en una de les menys poblades. Tant el relleu com el clima permeten practicar tot tipus d’esports per gaudir de la natura, com el parapent, l’esquí, el piragüisme o el senderisme.

L’Alt Urgell té un passat històric molt ric que ha deixat un important patrimoni monumental, sobretot en art romànic, com la catedral de la Seu o les esglésies de Coll de Nargó i Organyà. D’altra banda, també hi ha diversos museus etnogràfics que estudien oficis artesanals com el de les trementinaires, els acordionistes o el de la llana.

A la taula, la carn de vedella i els formatges són omnipresents a l’Alt Urgell. La gran quantitat d’explotacions bovines han fet possible una gran tradició d’elaboració de productes làctics a la comarca, principalment formatges.

I perquè pugueu tastar una de les especialitats de la comarca, us proposem un tast de formatges artesanals a l’espai de tast de Mas d’Eroles que té el distintiu d’Slow Food. Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre fundada l’any 1989 i neix amb la voluntat de fomentar una cultura basada en aliments de bona qualitat, nets i justos.

Autor fotografia: Servicios Editoriales Georama    

El formatge de l’Alt Urgell forma part de la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya. La pasta és de color crema, de textura tendra i cremosa, d’aroma dolça i penetrant, suau, agradable i molt característic. Els formatges s’elaboren en la seva explotació ramadera amb llet crua i sencera de vaca, i es posen a madurar en caves durant un mínim de 45 dies.

Després del tast, podeu visitar la Catedral de la Seu d’Urgell, l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

Autor fotografia: Imagen M.A.S.    

La seva monumentalitat i l’austeritat de la seva línia arquitectònica, converteixen aquesta catedral en la principal manifestació arquitectònica del ple romànic català. 

Autor fotografia: Imagen M.A.S.

Per seguir amb la jornada gastronòmica, us proposem aprendre a fer melmelades artesanals a Cal Casal a Ossera. El curs el fa la Núria, la propietària de l’establiment, que elabora més de 80 melmelades, gelées, chutneys i patés de manera artesana i en molts casos de petita producció. 

Autor fotografia: Félix Lorenzo

I sense sortir d’Ossera, podeu aprofitar per visitar i tastar els formatges de Serrat Gros. Un formatge de llet crua de cabra quallada àcida, pasta tova i pell florida. L’elaboració és artesana, a partir de la llet del seu propi ramat, que surt a pasturar diàriament.

Perquè acabeu el dia de la millor manera possible, us proposem l’estada a l’Hotel Gastronòmic Can Boix, a Peramola.

Autor fotografia: Can Boix

La carta del restaurant està composta principalment de plats de cuina catalana i internacional on la característica més destacable és la utilització de productes autòctons de qualitat, presentats d’una manera molt personalitzada. La cuina es completa amb una extensa carta de vins i caves amb més de 400 referències. 

Autor fotografia: Can Boix

I per als més aventurers, us proposem realitzar un vol en globus per veure i conèixer la comarca de l’Alt Urgell des del cel. Gràcies a aquest vol, podreu gaudir d’unes precioses vistes de la Serra del Cadí, el Pirineu català i andorrà, el riu Segre, el canal d’Aigües Braves de la ciutat i les seves valls. 

Autor fotografia: Globus Voltor

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme

Miravet FLG5591 2
BRANDED CONTENT El Baix Ebre i la Ribera d'Ebre Alexandra Torras