L'empresa de recursos humans Factorial ha comprat la start-up madrilenya Fuell, centrada en la gestió de despeses empresarials. Amb aquesta operació, l'unicorn català ha adquirit per primera vegada una altra empresa, encara que no ha concretat les xifres. En un comunicat, la companyia catalana ha assegurat que l'adquisició del negoci espanyol és una "fita" i pretén ampliar els serveis que ofereix, sobretot en la branca de despeses i finances.

La totalitat de l'equip de Fuell s'unirà a les més de 1.000 persones que actualment treballen a Factorial, fundada a Barcelona el 2016. Fuell és una companyia que va començar el 2019 de la mà d'Eduardo Ortiz i Edgar Álvarez i Factorial ha destacat el creixement "notable" del negoci en els últims anys.

"A través d'aquesta adquisició estem molt més a prop del nostre objectiu de convertir Factorial en la plataforma tot en un per a la gestió d'empreses, no només treballant el nostre producte amb un equip intern espectacular, sinó també invertint en solucions úniques que ja han demostrat la seva viabilitat, evidenciant la demanda que existeix i la seva utilitat," ha apuntat Jordi Romero després de comunicar la compra.

Factorial, unicorn des de finals de 2022

A finals de l'any passat, Factorial va tancar una ronda de finançament sèrie C de 121 milions d'euros amb una valoració de 1.000 milions d'euros. En la ronda, liderada per Atomico, van participar GIC i la resta d'inversors anteriors, incloent-hi Tiger Global, CRV, K-Fund i Creandum. Amb aquesta injecció de capital, Factorial es va convertir en un nou unicorn europeu.

El negoci està present en nou mercats i compta amb més de 7.000 clients. El seu objectiu a finals de l'any passat era assolir els 20.000 usuaris aquest 2023 i obrir una nova oficina a Miami, a més d'ampliar i millorar les seves funcionalitats per resoldre els problemes relacionats amb la gestió de persones. "Tenim molt creixement per davant, volem ajudar a més de 10 milions d'empreses amb el nostre programari perquè calculem que entre el 70% i el 80% no el tenen", va indicar Jordi Romero en una entrevista en aquest mitjà. 

La scale-up va néixer fa set anys, però tres anys després va decidir fer un canvi de rumb, va canviar l'estratègia i va ser llavors quan els inversors s'hi van fixar. Des que van sortir al mercat, Factorial ha tancat cinc injeccions de capital. La primera va ser de mig milió d'euros, la segona de 2,8 milions, la tercera de 15 milions, la quarta, anunciada el 2021, va ser de 67 milions d'euros i aquesta última va ser de 121 milions d'euros.

Fuell, per la seva part, va néixer fa quatre anys i està avalada per l'acceleradora Y Combinator. L'empresa és la start-up amb més creixement al sector de la gestió de despeses i finances, ja que ofereix una solució única de gestió de pressupostos i la simplificació de tràmits relacionats amb la recuperació de l'IVA de les factures o la categorització de les despeses i factures. Durant aquest temps, la companyia madrilenya ha arribat a aconseguir un 250% de creixement anual, comptant amb el suport de l'acceleradora nord-americana, a més d'inversors com a Final Capital, FJ Labs i K-Fund, aquest últim sent també un inversor a Factorial.