Trialing, Aortyx i ABLE Human Motion són les tres empreses emergents que ha distingit el jurat del premi Círculo Ecuestre Joven Relevante, aquest dijous. El guardó ha estat per a ABLE Human Motion que va saber captivar l'interès dels membres de la selecta entitat de Barcelona. Els tres finalistes són projectes innovadors que impacten de manera disruptiva en les tendències sanitàries i, per tant, en el benefici de la societat. Les tres iniciatives s'emmarquen al sector tecnològic de la salut, DeepHealth, des de diferents vessants. ABLE Human Motion, la guanyadora, és una companyia que ha creat uns exoesquelets robòtics més lleugers i assequibles que els principals competidors del mercat. Aquesta iniciativa va néixer amb l'objectiu d'apoderar totes les persones en cadira de rodes, proporcionant una millor mobilitat i una independència més gran. Els seus exoesquelets, formats per múltiples sensors i quatre motors, permeten a les persones amb discapacitat posar-se dempeus i caminar de nou de forma independent. Això pot beneficiar sis milions de persones a tot el món, com va reconèixer el seu impulsor, Alfons Carnicero. El projecte va néixer el 2014 i ara, amb 10 patents, espera obtenir l'última certificació per iniciar la producció del seu exoesquelet, del qual ja ha rebut 10 encàrrecs de diversos centres hospitalaris espanyols per utilitzar-lo en les seves àrees de rehabilitació. Amb una inversió acumulada de més de 5 milions d'euros, entre capital privat com el de la família Grifols i les subvencions públiques de la CE i el CDTI, ABLE Human Motion ja està treballant en una segona versió del seu exoesquelet, més lleugera i econòmica.

Per contribuir al desenvolupament de la companyia guardonada, el premi consisteix en accés al programa Enfocados de IESE Business School - University of Navarra, que permet explorar en profunditat temes específics que puguin ser interessants per al seu projecte; l'oportunitat de cursar l'assignatura que més s'adapti a les seves necessitats del Màster Entrepeneur de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). També tindrà accés durant un any el Círculo Ecuestre, una entitat que fomenta el networking entre els seus associats.

Per la seva part, Trialing ha desenvolupat un projecte consistent en una plataforma digital que exerceix d'assistent per als metges, amb l'objectiu de trobar el millor assaig clínic per als seus clients de manera eficient, democratitzant l'accés els mateixos i eliminant les desigualtats intrínseques fins a l'hora del procés. Mitjançant aquesta plataforma, s'aconsegueix que el codi postal no sigui un determinant del tractament que un pacient vagi a rebre i s'aconsegueix aportar la informació al personal mèdic de forma ordenada i actualitzada. El seu cofundador Max Hardy, doctor i investigador en oncologia, ha alertat que existeixen molts assajos clínics que no es coneix on s'estan duent a terme per falta d'informació, circumstància que suposa una barrera per a molts pacients que ja no tenen accés a tractaments i per als quals participar en un assaig clínic pot ser una oportunitat. Segons Hardy, el 80% dels oncòlegs en actiu a Espanya i més de 200 hospitals ja s'han registrat a la plataforma de Trialing per connectar metges, pacients i assajos clínics. La companyia ja treballa a Portugal i el següent pas és internacionalitzar-se.

Respecte a Aortyx, es pot dir que és una empresa especialitzada en la reparació endovascular amb pegats elaborats amb una innovadora tecnologia que s'integra a la perfecció a l'aorta, brindant un rendiment biomecànic que imita el teixit fet malbé per garantir cirurgies reeixides i que, a diferència d'altres productes al mercat, el seu disseny supera les limitacions geomètriques existents, eliminant la necessitat d'implants metàl·lics permanents i reduint la mida dels pegats, fent-los adequats per a la majoria de les lesions focals. La companyia obrirà ben aviat una ronda de finançament per captar dotze milions d'euros que li permetin iniciar la fase d'assajos en humans, segons ha explicat el seu impulsor, Jordi Martorell. La inversió acumulada fins al moment s'eleva a gairebé nou milions d'euros, mig milió dels quals s'ha destinat a patents. El projecte va sorgir el 2015 i en l'actualitat està format per un equip de quinze professionals.

[Imagen 01] Premio Círculo Ecuestre Joven Relevante Paul Mac Manus
Els finalistes del premi amb el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado, y alguns dels membres del jurat / Paul Mac Manus

Els assistents a l'acte d'elecció del premi han destacat la innovació i la tasca duta a terme pels responsables de cada una d'aquestes start-ups, com ja va fer al seu dia el jurat del premi que el Círculo Ecuestre atorga des de fa set anys, destacant joves empresaris, posant el focus en les idees, la creativitat i el talent. "Creiem en el talent i estem convençuts que els joves emprenedors són els catalitzadors del canvi i la innovació. A través del nostre premi, volem proporcionar-los una plataforma perquè comparteixin les seves històries inspiradores, es connectin amb altres líders empresarials i ampliïn la seva xarxa de contactes", ha manifestat el president de l'entitat, Antonio Delgado.

L'edició d'aquest any ha comptat amb la participació de 33 projectes, que van ser seleccionats d'entre 47 propostes, per part del jurat. Són membres del mateix: el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado; el president de la Comissió de Noves Iniciatives (CNI) del Círculo Ecuestre, Emilio Zegrí; la directora d'Innovació en Foment del Treball, María Mora; el CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí; la CEO Barcelona de Savills, Anna Gener; o el periodista i analista, director del suplement literari d'El Periódico, Abril, i professor de l'UAO CEU i de l'UIC Barcelona, Álex Sàlmon.

El vicepresident de la institució, Enrique Lacalle, va valorar el premi com una gran oportunitat que ofereix el club al sector més jove de Barcelona i el va qualificar de "picada d'ullet al futur i a la joventut emprenedora des d'una de les institucions més emblemàtiques de la ciutat". Segons l'opinió d'Álvaro Gámiz, soci del club i membre del comitè promotor de la iniciativa, el premi permet als membres de l'entitat "conèixer i donar difusió a projectes empresarials que milloren de forma clara nostra societat i ajuden les persones, convertint el guardó en eina que obre les portes del club als emprenedors de Barcelona i de tot el país".