Comprar el pa, recollir els fills de l'escola, anar al gimnàs o a la universitat. Cada dia milers de persones fan el mateix trajecte, tenen rutines i les duen a terme de forma automatitzada. Amb l'encariment dels carburants i l'increment del cost de la vida, cada vegada és menys sostenible econòmicament realitzar aquests desplaçaments. Persones que fan els mateixos recorreguts en franges horàries similars que podrien organitzar-se amb altres companys per estalviar-se costos. Amb aquest objectiu i, a més, per fomentar l'ajuda mútua i l'intercanvi de serveis entre particulars va néixer Shopopop, una start-up que connecta aquests conductors amb aquells comerços que necessiten un vehicle per fer enviaments.

Aquest "BlaBlaCar de missatgeria" aconsegueix que els conductors puguin aprofitar els seus trajectes habituals amb cotxe per fer lliuraments i rebre una propina. "Evitem que es produeixin desplaçaments innecessaris i donem l'oportunitat als comerços que comptin amb lliurament a domicili", comenta en aquest mitjà Clara Lloveres, country manager de Shopopop a Espanya.

Ingressos extra amb els trajectes habituals

La plataforma francesa, que va aterrar a Espanya el 2022, està disponible a Barcelona, Madrid, València i Alacant i suma més de 400 col·laboradors al país. En un any ha dut a terme més de 25.000 entregues a Espanya i ha reunit més de 1.500 usuaris. "La idea és que els conductors rebin una propina amb cada trajecte, però imposem límits per a aquells conductors que hagin efectuat molts lliuraments, ja que Shopopop no pot utilitzar-se com una feina, sinó com una font extra d'ingressos". 

En aquest sentit, des de la companyia comenten que cada usuari pot arribar a assolir ingressos extra d'entre 1.100 euros a 1.800 euros a l'any. De fet, a través de l'app els col·laboradors espanyols han percebut més de 70.000 euros, assolint la xifra global de més de 36 milions d'euros aportats com a ingrés extra.

Com funciona?

Respecte a la seva comunitat, amb l'app de Shopopop un particular amb cotxe pot aprofitar els seus trajectes diaris per lliurar un paquet a un destinatari final que fa el seu mateix trajecte. Com a contraprestació, aquests usuaris reben uns diners extres per cada lliurament realitzat. "La rapidesa, la flexibilitat i la senzillesa d'aquests lliuraments són alguns dels atractius d'aquest nou model enfocat a supermercats i comerços locals, permetent donar servei també en dies festius i caps de setmana, el que millora l'experiència de client, eliminant mitjancers i sense necessitat d'inversió extra".

"La xarxa de col·laboradors, tant particulars com empreses, que tenim, a Espanya és cada vegada major. Respecte als particulars, gran part d'ells col·laboren de forma regular i fins i tot setmanalment. Per a ells és una manera sostenible, fàcil i fins i tot amena de guanyar-se uns diners extres compaginant-lo amb el seu dia a dia sense dificultat", defensa Lloveres

700 col·laboradors i expansió internacional

Durant el 2023, el negoci va firmar acords amb establiments com DIA o Mon Parnasse, o floristeries com Flors & GO a Barcelona o Fronda a Madrid i per a aquest 2024 volen arribar als 700 socis, a més d'incrementar la facturació en un 180%, després de tancar el 2023 amb una facturació superior als 30,9 milions d'euros i fregar els 3,3 milions de lliuraments.

Lloveres assenyala, a més, que preveuen "continuar creixent i estar presents en almenys 10 ciutats espanyoles per a finals d'aquest any". Segons apunten des de la companyia, paral·lelament, estan valorant el llançament al Regne Unit com a pròxim pas de la seva internacionalització.

"Volem continuar donant a conèixer aquesta alternativa per als lliuraments a domicili. És una solució que ens afavoreix a tots, des dels compradors fins als comerços i conductors. Estem convençuts que és una proposta que permet millorar l'efectivitat i qualitat dels lliuraments utilitzant l'última tecnologia, sense oblidar-nos del valor del comerç de proximitat i de generar sentiment de comunitat", acaba la country manager de Shopopop a Espanya.