La consultora barcelonina Peninsula Corporate Innovation vol ser alguna cosa més que una agència de col·laboració i facilitadora del networking entre les administracions, les empreses i les start-ups. L'empresa de l'emprenedor Simón Lee està tancant la constitució d'un fons d'inversió amb un soci portuguès BAE Ventures, per entrar en el capital d'algunes start-ups. "Ser dins de les empreses et permet conèixer més d'expansió i assessorar-los en el desenvolupament del seu creixement", explica Simón Lee, que acaba de firmar l'acord amb aquest partner portuguès. En un moment en què "és cert que hi ha una certa sensació que l'eufòria per les tecnològiques s'ha frenat, però objectivament hi continua havent interès per invertir", però s'ha generat un efecte cadena per la crisi que han patit algunes de tecnològiques. El context actual, explica que, vist en perspectiva, és "com un sistema d'autoregulació del mercat, sobreviu aquella empresa que està més sanejada", i és el moment perquè el capital trobi oportunitats. Això no impedeix que l'ecosistema emprenedor és viu i "encara hi ha molta activitat d'inversió, però s'orienta més a les empreses que estan demostrant una solidesa molt palpable, amb un model molt més testat," explica aquest emprenedor.
Els projectes d'inversió que té Simón Lee sobre la taula no restessin importància a la seva tasca bàsica: el matching, o encreuament d'interessos i recerca de sinergies entre corporacions públiques o empresarials, start-ups i fons d'inversió que volen posar el capital en empreses emergents de caràcter tecnològic i científic. Peninsula Corporate Innovation actua en tres àrees d'activitat, "fomentant relacions bidireccionals dins d'aquest triangle d'activitats". La companyia Peninsula, creada el 2015 arran de la unió dels equips de l'incubador Incubio i del grup d'empreses Inspirit, treballa per a grans corporacions empresarials o governs en la recerca de nous projectes tecnològics (start-ups) perquè contribueixin a la seva transformació, mitjançant la construcció d'un negoci, posant a la seva disposició els fons d'inversió interessats en el seu finançament. Entre les seves actuacions més recents, Peninsula ha buscat start-ups vinculades al sector de les piscines i tractament de l'aigua per a la firma Fluidra, per a Aena que estava interessada en el llançament d'Aena Ventures, una acceleradora de start-ups orientada a resoldre diferents reptes de l'aeroport del futur, o per a Business Factory Aero (BFAero), una iniciativa de la Xunta de Galícia creada el 2018 que té com a missió accelerar i impulsar el desenvolupament de projectes vinculats al sector aeronàutic i vehicles no tripulats a Galícia. A Catalunya, fa anys que Peninsula treballa per a Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa, especialitzada en la innovació i la internacionalització.
En l'actualitat, vuit anys més tard, Peninsula està formada per 25 professionals i factura dos milions d'euros, i "és molt difícil posar xifres a la inversió induïda que generem", explica Simón Lee, perquè "l'últim any hem treballat amb més de mil empreses, en diversos àmbits." "Únicament amb la nostra divisió d'empreses creatives hem aixecat 10 milions d'euros", concreta sobre GameBCN, una iniciativa que impulsor des de l'incubador de negocis Incubio, juntament amb l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de La Caixa, i que compta amb Barcelona Activa com a partner estratègic, a més d'altres socis i col·laboradors.
Espanya mai no ha marcat els límits de Peninsula. El seu impulsor Simón Lee té una visió global per a l'emprenedoria. Des de fa sis anys la seva companyia col·labora amb la Japan External Trade Organization (JETRO) -homòloga d'Acció- per posar en contacte iniciatives empresarials del Japó amb corporacions espanyoles, generant noves oportunitats de negoci per a les empreses emergents nipones i fomentant el desenvolupament i la innovació tecnològica al mercat espanyol. Amb interessos similars, en febrer de 2023, ha obert un centre de prospectiva a la Xina: Peninsula Corporate Innovation, a Suzhou, la setena ciutat xinesa amb més PIB després de Xangai, Pequín, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing i Tianjin, i una de les zones del món amb més concentració d'empreses xineses al sector aeroespacial i de biomedicina.
Simón Lee avisa que no hi ha receptes màgiques per a totes les empreses, perquè cada empresa o corporació té les seves característiques i les seves necessitats. Com tampoc no n'hi ha per a les start-ups. Es tracta de "buscar com més nexes de connexió millor i que respongui als interessos d'ambdós actors", manifesta a l'hora d'explicar quina és la seva tasca. Comenta que actualment, entre les grans empreses, els sectors més actius en la recerca de start-ups que els aportin coneixement i tecnologia es troben les farmacèutiques, les de gran consum o distribuïdors, alimentació, entre altres, i en general els models de negocis transaccionals que tenen poc valor afegit i que estan més amenaçats. "Sovint, les corporacions empresarials disposen de departaments tecnològics que podrien assumir el desenvolupament de projectes innovadors, però pot ser més interessant recórrer a start-ups per incorporar talent i noves tecnologies externes", analitza Simón Lee, que emmarca aquestes experiències en l'anomenada innovació oberta.