Mowoot, el primer dispositiu mèdic contra el restrenyiment crònic, es prepara per fer el salt a Anglaterra. Després de refermar-se al mercat alemany, la companyia creada el 2014 a Barcelona vol aterrar als hospitals britànics. Enfocada a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen restrenyiment crònic, l'empresa ha rebut 2,2 milions d'euros de fons europeus Next Generation per solucionar la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII).

El negoci es va posar en marxa fa pràcticament una dècada de la mà de l'Institut Guttmann amb un primer dispositiu enfocat a les persones amb lesions medul·lars. Segons Markus Wilhelms, un dels fundadors de Mowoot, el 80% de les persones amb una lesió medul·lar tenen l'intestí paralitzat i van decidir investigar per facilitar-los la vida. "El 2019, cinc anys més tard d'arrencar el projecte, vam crear una solució fisiològica, no farmacològica i no invasiva contra el restrenyiment crònic. Vam llançar al mercat un cinturó que emulava les tècniques de massatge manual que automatitzava el massatge abdominal, reproduint les tècniques que utilitzen fisioterapeutes, infermers o auxiliars," recorda. Aquests dispositius es poden trobar als hospitals tant públics com privats d'Alemanya, en alguns centres privats d'Espanya i a curt termini volen apostar per Anglaterra.

Com funciona? L'article és un cinturó que s'utilitza entre 20 i 30 minuts al dia per donar mobilitat a l'intestí. Sense l'ajuda d'un professional, el pacient redueix els desplaçaments a l'hospital o la contractació d'un servei a domicili. "La idea és estimular l'intestí gruixut i ara volem posar el focus en els pacients amb la síndrome de l'intestí irritable".

Tractaments personalitzats amb IA

"Ara hem desenvolupat la mateixa idea, però per a SII, que afecta més del 10% de la població mundial i tres vegades més a les dones que als homes. Amb aquesta inversió de 2,2 milions d'euros de la Unió Europea a la nostra tecnologia se li obre un mercat molt més gran", confessa. "Estem agraïts amb aquests fons perquè des de la UE demostren que confien en nosaltres. Ja hem desenvolupat un primer producte i ara, amb aquest nou llançament, podrem ajudar molta més gent". La idea és que el segon dispositiu surti al mercat el 2026 i que, una vegada estigui als hospitals d'Alemanya i Anglaterra, pugui estar disponible també als centres espanyols. A més, a aquest capital se li suma una ronda de finançament pont de 400.000 euros a la plataforma de finançament col·lectiu Capital Cell.

Des de la start-up volen oferir una solució no invasiva per a un problema que "pràcticament és una pandèmia", ja que, segons el seu fundador, "no té un tractament definit i 2 de cada 5 persones no saben que la pateixen malgrat patir els símptomes". En col·laboració amb Eurecat i la Fundació d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina, l'empresa ha posat en marxa un projecte per desenvolupar un dispositiu que es converteixi en la primera teràpia eficaç per al tractament del SII.

Amb aquest tractament "evitarem els efectes secundaris i altres dificultats dels enfocaments sistèmics, com els fàrmacs", explica Wilhelms, qui agrega que "el dispositiu estarà equipat amb tecnologia de sensors per observar automàticament la resposta fisiològica del pacient al tractament a temps real, i també estarà connectat a una plataforma digital que recollirà els resultats comunicats pel pacient". De fet, un programari amb intel·ligència artificial recopilarà i analitzarà les dades amb l'objectiu d'ajustar el tractament a l'estat fisiològic del pacient en temps real, així com crear informes per als professionals sanitaris.

Expansió internacional

I a llarg termini? "Una vegada tinguem una xarxa de socis i hospitals, a més de tota l'estructura feta, serà molt més fàcil que ens obrin les portes. La gent té interès en els nostres productes i no descartem vendre el negoci més endavant". "La nostra feina era demostrar que teníem una idea que funcionava, un dispositiu útil, que en l'àmbit regulador comptés amb tots els avals i que donés bons resultats. Ara que tot això ja ho hem fet, és més fàcil que la sanitat pública europea confiï en nosaltres". En uns anys des de Mowoot preveuen cobrir tot Europa i a llarg termini aterrar en la resta de països.