Loop Diagnostics és una start-up industrial del sector mèdic que ha dissenyat un test ràpid de sèpsia en sang. La companyia emergent està tancant la seva segona ronda de finançament per valor de tres milions d'euros amb l'objectiu d'acabar la fase d'industrialització i poder treure com més aviat millor la seva solució al mercat. "Estem a la recerca de finançament per poder acabar la fase d'industrialització per produir a gran escala i llançar el test com més aviat millor", expliquen els emprenedors Enrique Hernández i Eduard Guerrero a aquest mitjà.

"El test és capaç d'identificar amb gran sensibilitat (86%) i especifiquitat (100%) després de la primera hora d'infecció", apunten els directius, i l'objectiu de poder incloure's com a prova rutinària per al diagnòstic de sèpsia a les sales d'urgències i a les UCI. La sèpsia o septicèmia és una reacció de l'organisme humà com a resposta a una infecció bacteriana, vírica o per fongs. És a dir, s'origina quan el sistema immunitari respon de manera anòmala davant d'una infecció produïda a qualsevol part del cos, principalment a pulmons, intestí, pelvis i vies urinàries. "El nostre test té dues parts, primer se li extreu sang al pacient i a la segona part hi ha el reactiu. L'instrument serveix per agilitar els processos i en poques hores l'usuari disposa del seu diagnòstic", indiquen Hernández i Guerrero.

Els resultats de Loop Diagnostics s'obtenen en 3 hores

"Fins ara no hi havia res semblant al mercat i la finalitat és que Loop Diagnostics estigui disponible a urgències i a les UCI per agilitar els processos". Els resultats s'obtenen en un màxim de tres hores, 10 vegades més ràpid que un hemocultiu, reduint significativament el temps d'espera respecte als mètodes tradicionals. Aquesta detecció precoç permet proporcionar als pacients tractaments efectius, millorar el pronòstic i, en conseqüència, reduir la mortalitat. Concretament, la solució de Loop Diagnostics preveu una reducció de la mortalitat de fins al 15%.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, actualment la malaltia afecta 30 milions de pacients al món i causa la mort de sis milions d'ells, convertint-se en la primera causa de mort hospitalària. Els estudis i assajos clínics realitzats per la start-up amb la col·laboració d'hospitals com l'Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona conclouen que el 40% de pacients que ingressen a les sales d'urgències necessiten fer-se un hemocultiu com a prova diagnòstica per a la sèpsia. A més, una de cada deu persones sospitoses de tenir la malaltia acaba sent positiva. En total, es detecten 175.000 casos a l'any a Espanya. "Amb aquest test calculem que es reduirà la durada de les estades hospitalàries, la qual cosa significa la reducció també dels costos del sistema sanitari", defensen els emprenedors.

El preu del producte s'acosta als 60 euros

Segons comenten des de l'empresa barcelonina, la comercialització de la solució a Espanya serà possible a finals d'aquest any, una vegada superada la fase reguladora que la star-up està duent a terme actualment. Loop Diagnostics ja compta amb la xarxa de producció i distribució necessària i calcula que existeix un mercat d'1,75 milions de proves de sèpsia a l'any per a urgències a Espanya. "L'objectiu és produir conforme a la demanda que hi hagi. Primer temptejarem el terreny i després ja veurem", afegeixen. El preu del producte s'acosta als 60 euros.

Start-up a la recerca de finançament

Els emprenedors han obert una campanya de crowdequity en la qual pretenen recaptar mig milió d'euros per assolir els tres milions que tenen com a objectiu. La resta de la inversió prové de fons europeus Next Generation (2,25 milions) i 100.000 euros d'una empresa privada del sector, que a més invertirà uns altres 150.000 euros addicionals en els mesos vinents. La campanya, activa fins al 16 de maig, està allotjada a la plataforma Capital Cell, especialitzada en biomedicina.

"Aquesta segona ronda de finançament suposa un punt d'inflexió per a Loop Diagnostics perquè és a partir d'ara quan podrem acabar la fase d'industrialització del nostre producte, etapa crucial en una start-up industrial com nosaltres. Hem estat treballant durant anys per poder aportar una solució a les esgarrifoses dades de mortalitat que ens dona una malaltia com la sèpsia. La majoria de les infeccions podrien tractar-se amb antibiòtics, el problema és el seu complex diagnòstic, ja que els serveis d'urgències hospitalaris estimen que gairebé la meitat dels pacients sèptics poden passar inadvertits," acaba el CEO de la companyia, Enrique Hernández.