Cleverea és una empresa tecnològica que dissenya i comercialitza assegurances digitals. Fundada el 2019 de la mà dels germans Javier i Joan Bosch i Álvaro Sanz, la companyia, amb seu a Barcelona, ofereix a l'usuari tota la cadena de valor de les assegurances. A finals de l'any passat la start-up va tancar una ronda de finançament de cinc milions d'euros i des dels seus inicis ha realitzat quatre injeccions de capital. "El negoci el vam fundar fa tres anys amb la intenció de construir l'asseguradora que volíem, un negoci multilineal i, sobretot, enfocat als consumidors", resumeix Javier Bosch en una entrevista a ON ECONOMIA. L’empresa emergent va començar amb la secció de mobilitat, especialment amb patinets i bicicletes, i a poc a poc va anar creixent. La de la llar va ser la segona vertical, perquè és el que més els demanaven els clients, i ara la firma vol ampliar la línia amb mascotes, assegurances de vida i electrònica. “Cleverea compta amb avantatges, perquè facilita l’accés als usuaris, tot està en una mateixa companyia, els preus són més econòmics que els de la competència i cada vegada estem obrint noves línies de mercat”, afegeix Bosch. 

Sector "obsolet"

De fet, l'emprenedor al·lega que Cleverea va "entre 8 i 10 anys pel davant de les companyies tradicionals del ram" i puntualitza que cada vegada més gent jove aposta per empreses com la seva perquè les tradicionals no són capaces d'atraure'ls. “Hi ha asseguradores que porten operant més de 200 anys i segueixen igual”, indica, i critica que “si el sector bancari ja és tradicional i ha millorat en els darrers anys, les assegurances van una dècada per darrere”. La diferència? Bosch explica que els canals de venda de les firmes més antigues són complexos, analògics i irregulars. Ells, per contra, han simplificat el producte, tot és 100% digital i l’experiència és flexible i sense permanència. “A més a més, cuidem el client, l’atenció és propera i ràpida i busquem posar l’usuari al centre”. En aquest sentit, el seu públic objectiu és gent jove que "sol comprar a Amazon, demana menjar per Glovo i busca els vols a través de Skyscanner".  

L’empresa opera a Espanya i els objectius impliquen liderar la firma al país i seguir obrint verticals més enllà de la de mobilitat i la de la llar. “Una vegada ho hàgim aconseguit, volem anar a altres països com Itàlia i Portugal, països on menys s’ha invertit i hi ha un desenvolupament més baix”. Paral·lelament, Bosch assenyala que a Suècia hi ha un 90% de la gent amb gats i gossos que disposa d'assegurances per a ells i que a Espanya no arriba a l’1%. "Amb la pandèmia aquesta xifra ha crescut exponencialment i creiem que podem incidir en aquest nínxol de mercat". I la tecnologia? "Amb aquesta nova vertical no volem captar clients nous, el que esperem és que les persones que ja ens tenen contractats afegeixin aquest producte", apunta l'empresari. I propòsits a llarg termini? El fundador de la start-up espera que Cleverea sigui una empresa “enorme” amb un milió de clients. “Si no assolim el milió, la tancarem”, adverteix. A banda, també esperen créixer més enllà de les assegurances i ajudar els clients amb subscripcions de la llar (llum, energia, gas) i les finances. “Són projectes que van lligats i creiem que som capaços de replicar el nostre model de negoci a 3 o 5 anys vista”.

"Els inversors busquen rendibilitat"

Sobre la sequera financera, l’empresari assegura que el 2021 encara hi havia el “boom inversor”, però la diferència respecte a aquest any és que ara tenen menys pressa per invertir. “S’ho prenen amb més temps, abans amb un parell o tres de mesos tancaves una ronda i ara es pot allargar fins al mig any”, argumenta. Paral·lelament, Bosch també afirma que una altra diferència respecte a abans és que ara no els preocupa que creixis, sinó que siguis rendible. “Ens demanen caixa, en alguns sectors han perdut l’interès i ara volen rendibilitat”. Des de Cleverea puntualitzen que “no és tanta rendibilitat en ingressos, sinó que la transacció tingui un marge”.

Finalment, sobre si a Espanya hi falta talent o no, Bosch argumenta que “hi ha més talent disponible ara que fa un any, que les empreses locals han començat a pagar molt bé i que el talent es comença a retenir”. Per contra, critica que no poden competir amb els salaris que ofereixen empreses com Spotify o Facebook, però afegeix que “aquí és on entra la proposta de valor”. Les start-ups oferim participació en les empreses, projectes des que neixen i projecció dins el negoci. “A Catalunya no trobo a faltar res que pugui trobar als Estats Units, però a vegades tendim a menysprear-nos una mica”, conclou. Cleverea compta amb més de 50 treballadors i fins al moment han aixecat 7,5 milions d’euros. A més, preveuen obrir una nova ronda de finançament durant la primera meitat de l’any que ve.