La companyia d'hidrogen verd H2PLT, fundada per Sisco Sapena, l'impulsor de Lleida.net, ha presentat oficialment la seva sol·licitud per sortir a borsa en el BME Scaleup, el nou segment de negociació de la borsa espanyola destinat a empreses emergents en fase de desenvolupament primerenc i amb un model de negoci escalable dins de qualsevol sector; en aquest cas, en la minigeneració d'hidrogen verd. L'objectiu d'aquesta start-up, creada el gener de 2023, és aconseguir 15 milions d'euros en els mesos vinents, per la qual cosa espera sortir al mercat borsari abans de finalitzar el mes de gener de 2024. "La producció i l'ús d'hidrogen verd serà fonamental per descarbonitzar sectors clau de la nostra economia com el transport, la indústria i la generació elèctrica", va afirmar Sisco Sapena, fundador i conseller delegat de H2PLT, per la qual cosa en el seu pla de negoci consta la captació de 85 milions d'euros de finançament, en els pròxims cinc anys, per garantir el creixement de la companyia estenent la seva capacitat productiva a tot Espanya. "El nostre objectiu és formar part important d'aquesta transició energètica i ambiental, democratitzant l'accés a l'hidrogen verd i les seves aplicacions. La tecnologia ja està disponible, i el nostre model de negoci innovador farà aquesta solució sostenible i accessible a les regions amb més potencial d'Espanya i d'Europa", va afegir en un comunicat.

El model de negoci de H2PLT es basa en la venda d'hidrogen creat per energia solar, la seva conversió en electricitat durant la nit i la seva venda al mercat a l'engròs o a través de la seva pròpia xarxa d'estacions punts de recàrrega i hidrogeneres que vol anar creant. Actualment, H2PLT disposa d'una de les estacions de recàrrega elèctrica més grans d'Espanya al Parc Solar El Pedernoso, Conca, equipada amb 24 punts de connexió. El punt de recàrrega, que es troba al costat de la nacional 301 i tot just 600 metres de l'AP-36, està a punt per començar operacions i generar ingressos al llarg de desembre de 2023. A El Pedernoso, l'empresa de Sapena té 80 hectàrees, amb accés a aigua i capacitat per allotjar un total de 14 mòduls de minigeneració d'hidrogen, amb plans de produir fins a 2,5 tones d'hidrogen al dia. Al màxim de la seva potència, aquesta instal·lació podrà generar 40 MW d'electricitat, suficients per proveir més de 160.000 persones a l'any. L'equip de l'energètica, compost per set persones, inclou especialistes de prestigi internacional en el camp de les cel·les de combustible. L'empresa busca expandir el seu abast al mercat i atreure inversors compromesos amb criteris d'inversió ESG.

Sisco Sapena empresa hidrogeno verd H2PLT
Sisco Sapena fundador de l'empresa d'hidrogen verd H2PLT, i de Lleida.net / H2PLT

En la preparació per a la seva incorporació en borsa, H2PLT ha comptat amb l'assessoria de Solventis com a assessor registrat i serà el seu proveïdor de liquiditat. Sapena va crear la companyia el gener passat, amb una inversió de 2 milions d'euros per construir les instal·lacions a Conca. Es tracta de la primera experiència empresarial de Sapena en el negoci de l'hidrogen verd. Inicialment, l'empresari apuntava a la seva sortida a la borsa Euronext de París, però la posada en marxa del BME Scaleup el juliol passat, ha reorientat la seva aposta pel mercat de capitals espanyol. Sapena, enginyer de formació, planeja fer servir petites explotacions fotovoltaiques i excedents d'electricitat solar per fabricar hidrogen verd mitjançant electròlisi.