Què és el nepotisme? Què significa la paraula de moda? N'hi ha, al món emprenedor? Segons la RAE, el nepotisme es coneix com una desmesurada preferència que alguns atorguen a parents seus per a les concessions o ocupacions públiques. A diferència del favoritisme, aquest segon no implica que l'afavorit estigui relacionat amb algun familiar o persona propera. Arran del nepotisme ha sorgit un nou concepte, el dels nepo babies, o el que es coneix popularment com els "fills de". Aquest terme fa referència a les preferències o facilitats que tenen els fills de famosos a l'hora d'aconseguir alguna cosa.

En l'ecosistema emprenedor, els fills dels empresaris també s'han dedicat a això? Un estudi de Startupgenome revela que el 82% dels fundadors d'empreses enquestats compten amb almenys un emprenedor entre les seves connexions més properes. Segons revela l'informe, del total de persones enquestades, el 8% té veïns emprenedors; l'11%, germans fundadors de start-ups; el 14% té avis empresaris; el 38%, pares empresaris; més de la meitat (el 53%), forma part d'una família que ha fundat start-ups, i el 60% té amics emprenedors.

Nepotisme a les start-ups

Los Angeles, la ciutat amb més nepo babies

On tenen els fundadors les connexions més properes? Los Angeles compta amb el percentatge més elevat de fundadors de negocis que tenen un familiar o amic que és emprenedor, amb un 92%. La meitat dels emprenedors enquestats a Los Angeles asseguren que són empresaris de segona generació. 

En el cas de ciutats com Boston o Londres, més del 60% dels fundadors enquestats tenen un familiar emprenedor. A Sydney, el 25% dels empresaris assegura tenir un germà o germana emprenedora. Respecte a la connexió local, l'informe demostra que les firmes emergents amb alta connectivitat local veuen un creixement d'ingressos un 2,1 més alts en comparació amb les que tenen baixa connectivitat local.

Facilitats a l'hora d'iniciar un projecte

Però això és una cosa nova? No existia abans? Per descomptat que sí. El 2013, Ross Levine i Rona Rubenstein, economistes de la Universitat de Califòrnia (Berkeley), van analitzar les característiques compartides dels empresaris i van descobrir que la majoria eren homes, blancs i amb un alt nivell educatiu. "Si no tens diners en forma d'una família amb diners, les possibilitats de convertir-te en empresari disminueixen bastant", va apuntar Levine en un informe publicat a Quarz. Jeff Bezos, Bill Gates o Elon Musk podrien ser tres cares visibles de nepo babies. Els tres empresaris van comptar amb el suport de les seves famílies, que els van ajudar des del principi. La mare de Gates li va presentar els directius d'IBM, per la qual cosa va poder entaular les seves primeres operacions en els inicis. Els pares de Bezos van invertir en Amazon des del minut u, i Elon Musk, per exemple, prové d'una família adinerada d'origen sud-africà.

En aquest sentit, l'anàlisi de la Universitat de Califòrnia indicava que el cost mitjà per fundar una start-up és d'aproximadament 30.000 euros. Les dades del Global Entrepreneurship Monitor van mostrar que més del 80% del finançament dels nous negocis provenia d'estalvis personals i d'amics i familiars.

L'estudi, que va utilitzar dades demogràfiques, acadèmiques i financeres d'empresaris israelians d'entre 25 i 35 anys i les seves famílies, va desxifrar que els ingressos dels progenitors d'un empresari eren el factor més important per a la probabilitat d'iniciar un projecte. "Tenir un fort suport financer pot ajudar algú que estigui interessat a establir una start-up i proporcionar una xarxa de seguretat financera en cas de fracàs", acabava l'informe.