Barcelona és, per sisè any consecutiu, la tercera ciutat europea preferida per establir una start-up, només per darrere de Londres i Berlín. Davant de la pregunta, en quina ciutat europea fundaries la teva empresa emergent? L'enquesta Empresa Emergent Heatmap Europe, elaborada per Deep Ecosystems amb l'opinió de més de 10.000 fundadors, assenyala que Londres i Berlín s'han disputat els dos primers posats des de l'any 2016, quan es va elaborar per primera vegada l'informe, amb Barcelona escalant posicions any rere any.

El document, que elabora el departament d'Estudis de l'Àrea d'Economia i Promoció Econòmica de l'Ajuntament, també dona a conèixer que el World's Best Cities 2024, una classificació elaborada per Resonance Consultancy, situa la capital catalana al vuitè lloc de la classificació mundial de ciutats més atractives per a visitants i emprenedors. En aquest cas, es "posa de relleu el capital humà i educació, les connexions locals i internacionals i l'obertura, tolerància i confiança".

A més, Barcelona, guardonada el 2023 amb el premi European Entrepreneurial Region Award, que lliura anualment el Comitè de les Regions, és la quarta ciutat del Top 100 d'ecosistemes emergents del món, segons The Global Startup Ecosystem Report 2023; la novena ciutat més atractiva per al talent digital i la desena més atractiva per als experts digitals. L'informe tampoc no deixa escapar que Barcelona, en la classificació de City Talent Index de 2022, queda posicionada com la primera ciutat del sud d'Europa en "captació i retenció de talent".

Atracció de talent i innovació

Tots aquests factors i altres de relacionats amb "activitats de coneixement alt" i a la producció científica erigeixen Barcelona "en un pol important d'atracció de talent", segons ha remarcat la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, qui ha posat en relleu "el paper líder de la ciutat a l'hora de captar talent emprenedor i inversió estrangera i, també, dins de l'ecosistema científic".

D'altra banda, la ciutat té en marxa, segons l'informe, diferents projectes per impulsar l'ecosistema de ciència, coneixement i innovació com la Ciutadella del Coneixement, i la seva àrea s'ha convertit en el "primer territori exportador de l'Estat". A més, se subratlla la capacitat de la ciutat en l'organització de fires i congressos internacionals, amb el Mobile World Congress (MWC) i l'Integrated Systems Europe (ISE) com a bandera, considerada la "quarta ciutat del món més potent en aquesta categoria", segons la International Congress and Convention Association.

Catalunya va tancar l'any 2022 amb 2.022 empreses emergents, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 6,3% més que l'any anterior. Segons un estudi elaborat per ACCIÓ (l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball), els negocis emergents pràcticament es van duplicar des que es va analitzar per primera vegada l'ecosistema l'any 2016. De fet, el 50% de les start-ups catalanes s'han creat en els últims cinc anys.