"En menys de tres anys Hello.app es convertirà en unicorn", afirma Álvaro Pintado Santalauria, un jove barceloní de 19 anys que el 2022 van fundar una start-up d'emmagatzemament distribuït en el núvol. La companyia, que aspira a competir contra els gegants del sector com Amazon, Google o Dropbox, té la finalitat de ser una alternativa d'arxivament de dades però "més econòmica, més sostenible i més segura", a més d'assolir una valoració de 1.000 milions de dòlars en 2 anys i 10 mesos.

Quan Pintado cursava segon de batxillerat es va començar a interessar pels conceptes Web3 i el blockchain, entre altres. "Vaig veure que era un sector amb molt potencial, que es podia extrapolar a moltes àrees i vaig decidir investigar", comenta l'emprenedor a ON ECONOMIA. Mentre es preparava per a la selectivitat, va comprovar que "internet sempre ha estat controlada i monopolitzada per molt pocs gegants tecnològics" i va apostar per crear una plataforma amb la finalitat de descentralitzar tota la informació juntament amb el seu soci, Alexander Baikalov, de 20 anys. "Tot el que generem a internet està centralitzat, no depèn de nosaltres, sinó que són Amazon, Google o Microsoft els que controlen la nostra informació. Jo no volia això, les nostres dades són els nostres actius, no són seus".

Emmagatzemament descentralitzat de dades

Amb tot, va crear un sistema d'emmagatzematge descentralitzat de Web3 que el que fa és escampar tota la informació en centenars de milers de nodes. Cada node pot ser un dispositiu digital, per la qual cosa trenca amb el concepte de dependència de grans empreses.

Perquè la gent entengui Hello.app, Pintado ho explica com si fos un puzle. "La gent puja una foto a Instagram, unes dades compromeses o un document i aquests van a un sol espai, sigui Google Cloud, Amazon o el que sigui. Si un hacker volgués accedir-hi, va al servidor i els aconsegueix. Nosaltres trenquem la fotografia, el text o el document en mil trossos, i cada tros va a un node, per la qual cosa és impossible reconstruir-los".

"Volem que la gent sàpiga el que val la seva informació"

"Si aconseguim demostrar a través del blockchain que un mòbil, tablet o qualsevol dispositiu pot participar en una xarxa mundial, eliminarem gegants com Amazon o Google a l'hora d'emmagatzemar la informació a internet", indica Pintado, que agrega que "és un mercat que val milions i serem els primers al món en fer-ho".

Amazon, Microsoft, Google Cloud o Dropbox s'han posat en contacte amb vosaltres? "No, però tampoc no ho busquem. El que volem és que la gent sàpiga el que val la seva informació al núvol, ja que ara és impossible saber-lo", critica, i afegeix que "si aconseguim que la gent sigui conscient d'aquest valor, fent que emmagatzemin un trosset d'aquesta informació de tothom a canvi d'una recompensa econòmica, aconseguirem eliminés els gegants. Aquest és el nostre objectiu".

Unicorn en menys de tres anys

Actualment, la plataforma suma 100.000 usuaris i està present a 170 països de tot el món amb un equip format per 20 persones. Recentment, l'empresa emergent va invertir 100.000 euros en el domini hello.app per a "captar usuaris i guanyar notorietat". "Ens vam gastar tots els diners que teníem a la caixa, vam comprar el domini en contra dels inversors, però no ens ha anat malament aquesta adquisició".

Fa uns mesos la start-up de Web3 va tancar la seva primera ronda per valor de 170.000 euros i liderada per Esade BAN, Casti Venturas i Bcombinator. Més tard van tancar un ENISA i en poques setmanes obriran la seva segona ronda d'inversió de més de 4 milions d'euros amb l'objectiu de llançar l'aplicació a tots els dispositius mòbils i auguren aconseguir els 1.000 milions de valoració en menys de 3 anys. I en un futur? "Ara mateix tenim el focus posat en el llançament i en aconseguir els 1.000 milions de valoració, alhora que esperem sumar nous usuaris. El que ve després no ho sé, el temps dirà", acaba l'emprenedor.