Posar plaques solars a casa teva és un dels grans gestos al teu abast (si ets propietari) per ajudar a frenar el canvi climàtic afavorint la transició energètica que faci reduir les emissions de CO2. A més, et pots estalviar fins a la meitat a la teva factura de la llum i contribueixes que el teu territori sigui més sobirà energèticament i sigui menys dependent d'altres països (Rússia, Algèria), de manera que un sotrac geopolític com va ser la invasió d'Ucraïna no afecti el preu energètic o la seva distribució. Els principals problemes que existeixen a l'hora de fer aquest pas amb eòlica o fotovoltaica són dos: el primer, la burocràcia, com ho faig?, per on començo?; i el segon és la inversió inicial, que pot ser d'uns 5.000 euros si no emmagatzemes l'energia en bateries i d'entre 8.000 i 10.000 euros. Però existeixen ajuts i subvencions públiques que t'ajuden a alleugerir el cop. Te n'expliquem quins.

En primer lloc, els ajuntaments ofereixen descomptes en l'Impost de Béns Immobles de fins al 50% durant diversos anys, un 95% en els impostos de construcció i fins i tot un 100% de descompte en les taxes urbanístiques. A més, pots deduir-te entre un 20 i un 40% de l'IRPF per les plaques solars si la teva demanda de calefacció i refrigeració del Certificat d'Eficiència Energètica cau almenys un 7% (en el cas del qual serà un 20%) o un 30% (per deduir-te un 40) després de les obres, amb una base màxima anual de 5.000 euros i sempre que les obres es realitzin abans del 31 de desembre de 2023 i el Certificat d'Eficiència Energètica sigui expedit abans de l'1 de gener de 2024. També pots deduir-te el 40% si la qualificació energètica que rep el teu habitatge després d'instal·lar les plaques és d'A o B. Les deduccions de l'IRPF es realitzen mitjançant la declaració de la renda i per demanar-les és necessari tenir el Certificat d'Eficiència Energètica del teu habitatge.

Més enllà de les bonificacions fiscals, el Govern espanyol ofereix també, a través de la Generalitat, ajuts econòmics (això sí, només fins a finals d'any) gràcies als Fons Next Generation, que assoleixen els 660 milions d'euros ampliables a 1.320 milions a tot Espanya. A Catalunya, la dotació total és de 114 milions i la d'aquest any de 37 milions, dels que s'han adjudicat ja 21,1 milions. En la pàgina web de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) de la Generalitat es pot accedir a tots els programes d'ajuts que hi ha, que són sis en funció del tipus d'emmagatzemament i energia que es vol instal·lar.

Quantitats i documentació

Per als habitatges, les subvencions a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum van dels 300 als 600 euros per kWp, mentre que es dispara a entre 650 i 2.900 euros per kW en el cas de la menys comuna i més costosa eòlica d'autoconsum. La incorporació d'emmagatzematge de l'autoconsum, o sigui les bateries, rep ajuts d'entre 140 i 490 euros per kWh en els casos residencials. Aquests ajuts són més elevats per als autoconsums d'empreses.

L'empresa de renovables Sud posa com a exemple que per a una instal·lació de 10 plafons en una casa que costi aproximadament 7.300 euros la subvenció pot ser de 2.400 euros i de 180 euros més si resideixes en una població de menys de 5.000 habitants, ja que reben més incentius, o sigui, el 35% del cost total, a què després es podria restar-li les bonificacions.

Per instal·lar unes plaques, és necessari un permís d'obra de l'Ajuntament, l'autorització ambiental de la conselleria i el codi d'autoconsum que t'atorga la companyia distribuïdora de llum. Una vegada instal·lades, l'Ajuntament et donarà la llicència d'activitat, la conselleria el certificat d'instal·lació elèctrica i, en cas d'autoconsums compartits, rebràs l'acord de repartiment. La companyia elèctrica et donarà l'alta o modificació del contracte de subministrament i el d'accés i connexió i, finalment, rebràs un contracte de compensació d'excedents entre productor i consumidor associat. Amb tota aquesta documentació, podràs accedir als ajuts en la pàgina web de la Generalitat.

Catalunya, que en el total d'energies renovables i sobretot en eòlica va molt retardada i allunyada dels objectius de 2030, és la comunitat autònoma amb més autoconsum i ha assolit les 86.223 instal·lacions sobre el total espanyol, de 225.000, que és el doble que l'any passat. El col·lectiu, que permet compartir les plaques solars amb una comunitat de veïns, s'ha multiplicat per 21 a Catalunya en 9 mesos i assoleix els 2.021. Els ajuts i subvencions, així com l'acceleració dels tràmits, han donat un impuls a aquest model energètic tant a Catalunya com a Espanya, on les renovables tenen cada vegada més pes en el mix energètic i voregen la meitat del total elèctric.