La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat aquest dimarts que el Govern proposarà la recuperació de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) i elaborarà una nova estratègia contra la pobresa energètica.

Ribera, durant la seva compareixença en comissió al Congrés dels Diputats per exposar les línies del seu departament en aquesta legislatura, ha afirmat que "és bo" recuperar la Comissió de l'Energia, que va quedar subsumida en el seu moment, com altres comissions de regulació d'altres sectors, en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) durant el Govern del PP.

Ribera ha recordat que posteriorment a això ministres d'Economia del PP, com Luis de Guindos i Román Escolano, van reprendre aquesta idea de dividir la CNMC i hi va haver iniciatives que no van arribar a tramitar-se.

També ha considerat que "és bo comptar amb un regulador independent especialitzat" en energia, ja que "el paper del regulador és clau", ja que, encara que hi pot haver sinergies entre diferents matèries, "és bo reforçar les capacitats d'especialització dels reguladors".

Ha indicat que després de la creació d'aquesta CNE, contemplada en l'acord de Govern amb Sumar i Podemos, no hi ha un intent de furtar competències a la CNMC, com ha dit que sí que va fer el ministre d'Energia Álvaro Nadal (2016-2018, PP) ni tampoc, com va passar el 2013, intentar eliminar consellers d'un moment anterior.

Ribera ha afirmat que es buscarà la màxima professionalitat dels integrants de la Comissió de l'Energia.

D'altra banda, la ministra ha dit que ara correspon elaborar una nova estratègia nacional contra la pobresa energètica sobre la base de l'après aquests anys.

La ministra ha afirmat que la lluita contra la desigualtat "també s'entaula en l'energia" i s'ha referit al Fons Social sobre el Clima, alhora que ha assenyalat que Espanya necessitarà una resposta financera i reguladora pròpia per acompanyar durant la transició energètica els consumidors que més ho necessiten.

Ribera també s'ha referit a la central de carbó d'As Pontes (A Coruña), ja clausurada, i ha assenyalat que, encara que ara com ara no hi ha capacitat disponible per treure a concurs el nus de la planta, ésto no posa en risc cap dels projectes planificats a la zona.

Així mateix, ha indicat que hi haurà una subestació de 400 quilovolts i uns altres 400 quilovolts per reforçar la xarxa que afloraran nova capacitat d'accés per a projectes d'energies renovables que consolidin la competitivitat de la indústria gallega.

Quant al tram del projecte de la xarxa troncal d'hidrogen de l'hidroducte H2Med que la Comissió Europea (CE) va deixar fora dels projectes susceptibles de rebre ajuts i que la Xunta de Galícia considera estratègic, ha avançat que Enagás el tornarà a presentar.