Les tres línies de Molt Alta Tensió (MAT) que travessaran Catalunya per assortir d'energia renovable generada en parcs eòlics d'Aragó avancen ferms al Butlletí Oficial de l'Estat malgrat l'oposició dels ajuntaments pels quals passarà, de la Generalitat i fins i tot del ministeri de Transició Ecològica. Tots ells s'han oposat o, en el cas del govern espanyol, han mostrat els seus recels al projecte, però els parcs eòlics de què naixerà l'electricitat que s'evacuarà a Catalunya han rebut autorització administrativa prèvia en els últims mesos per a la generació de 2.791 MW sobre un total de 4.185 que tenen Declaració d'Impacte Ambiental favorable.

El Butlletí Oficial de l'Estat del passat 12 de desembre va resoldre d'una tacada l'autorització administrativa prèvia de 18 parcs eòlics de Forestalia, amb 103 molins de 7 MW cada un, i les línies d'evacuació cap a Robí i cap a Pierola. En total, 721 MW que se sumen als autoritzats prèviament i que assoleixen ja els 2.791. Això significa que, malgrat les diverses oposicions presentades, estan pocs mesos abans de rebre el permís de construcció definitiu, la qual cosa faria molt més difícil una marxa enrere.

instamap
Territori que creuen les línies de Muy Alta Tensió / Instamap

Les línies MAT, amb les que Forestalia pretén evacuar tant a Catalunya com cap a Euskadi i Navarra l'excedent de renovables que espera produir a l'Aragó, creuaran 97, 272 i 180 quilòmetres del territori català transportant fins a 440 quilovolts d'electricitat. Les línies connectaran Baix Cinca i Pierola, Valmuel amb Begues i Laluenga amb Isona.

Les objeccions dels ajuntaments i de la Generalitat queden reflectides en les resolucions del BOE. "Es rep informe de l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola, en el qual, a part de les qüestions mediambientals que són considerades en la declaració d'impacte ambiental formulada, argumenta que es produeix vulneració del dret d'accés a la informació i participació ciutadana, incompatibilitat amb el plantejament territorial català, incompatibilitat del projecte de línia elèctrica amb el pla de desenvolupament de la xarxa elèctrica vigent, així com afeccions agrícoles importants, entenent a més que el promotor fragmenta projectes que s'haurien de tractar com una única entitat", diu per exemple la resolució del parc eòlic Rasalás, de 35 MW, a la província d'Osca.

Les objeccions en el BOE

Quant a la Direcció General d'Energia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, el BOE reflecteix que existeix una "oposició" que "es basa en la nul·litat de l'acumulació de diversos projectes en un sol expedient, en la nul·litat de la tramitació de la infraestructura d'evacuació, incompliment de l'article 5, apartat 3, de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, inacceptabilitat de l'evacuació per la ineficiència elèctrica que planteja i per l'estratègia d'acaparament dels drets d'accés i connexió, nul·litat per no adaptar les subestacions dissenyades als criteris operatius propis de les subestacions de transport i absència de plantejaments de participació ciutadana, entre altres".

Les línies d'alta tensió, que se sustenten sobre torres que poden estar per sobre dels 50 metres d'altura, tampoc no convencen el Ministeri de Transició Ecològica, que va reconèixer ON ECONOMIA que "resulta difícil entendre la lògica energètica i la lògica ambiental que hi pugui haver en línies d'evacuació de centenars de quilòmetres".

El ministeri, a més, va deixar oberta en una de les Declaracions d'Impacte Ambiental favorables al projecte que la Generalitat fos qui decidís sobre l'impacte de les xarxes a la flora i a la fauna, encara que des del Govern, que encara espera la resolució dels funcionaris, temen que "si el Ministeri creu que no és prioritari, portin al Consell de Ministres la construcció de la línia sigui quin sigui el nostre informe".

L'expert en renovables Jaume Morron, autor del blog dialEC en el qual actualitza els detalls i el dia a dia administratiu de les renovables catalanes, resumeix de la següent forma la situació. "Forestalia aprofita la llei que permet que les línies encara que siguin de 400 quilovolts siguin considerades d'evacuació. I la falta de celeritat catalana en renovables dona una oportunitat a Forestalia per subministrar-la a Catalunya".