L'energia solar flotant ja és una realitat, tot i que petita, a Catalunya. Els 195 primers panells estaran col·locats sobre una bassa particular de 1.745 metres quadrats a la Riera de Gaià, a Tarragona. El primer projecte d'aquestes característiques ha estat instal·lat per SUD Renovables per a l'empresa Atens, que mira d'aplicar solucions tecnològiques sostenibles a l'agricultura. La instal·lació té una capacitat de producció estimada de 139.920 kWh/any, l'equivalent al consum de 43 llars.

El cofundador de SUD Renovables, Manel Romero, ha explicat a ON ECONOMIA que "no existeix risc" que aquestes plaques es puguin enfonsar o capgirar per un cop de vent perquè estan "llastrades com un vaixell" i que, fins i tot, "l'estructura flotant pot suportar grans baixades dels nivells d'aigua" en el cas que s'instal·lin en embassaments més grans. Treballen, diu a una nova planta a l'Alt Penedés

Mentre que països com la Xina, Singapur, Taiwan o els Països Baixos ja aposten per megaprojectes d'energia fotovoltaica flotant, a Espanya el seu ús es limita sobretot a projectes per a l'autoconsum. L'única que avui dia es troba en un embassament a tota Espanya és la que va impulsar Acciona a Sierra Brava (Cáceres), d'un megavat. El govern espanyol està pendent de validar un decret que va iniciar el març de l'any passat per regular l'ús de plaques solars flotants en embassaments públics, que podrien ampliar molt el seu abast. 

Segons els impulsors, els beneficis de la solar flotant van més enllà d'una rendibilitat que asseguren que pot ser superior a la resta, amb una eficiència d'entre un 10 i un 15% més que la fotovoltaica terrestre gràcies a l'efecte refrigerador de l'aigua sobre els panells. Aporta, diuen, altres avantatges  com la reducció de l’evaporació de l’aigua en més del 80%, la millora de la qualitat de l’aigua i l’abaratiment dels costos d’infraestructura (redueix la proliferació d’algues). A més, no genera impacte visual i permet regenerar àrees contaminades o no productives.

Segons Romero, de SUD Renovables, "a Catalunya, les instal·lacions flotants son una molt bona alternativa per créixer en energia solar sense afectar terreny agrari". "Té molt de potencial perquè tenim moltes basses d'aquest tipus. Només al canal Segarra-Garrigues, per exemple, hi ha més de 34 basses de gran superfície. Però també es podrien situar en pantans o embassaments.", ha afegit.