L'AMB, juntament amb la patronal d'instal·ladors FEGiCAT, ha posat en marxa un servei de suport per calcular els costos de noves instal·lacions fotovoltaiques, facilitar l'accés a ajuts i subvencions i realitzar els tràmits per obtenir pressupostos. L'objectiu metropolità de cara al 2030 és que el 100% dels ajuntaments facin servir energies renovables per als seus equipaments i enllumenat públic.

Sota el nom de La Teulada, aquesta opció estarà disponible gràcies a la col·laboració de cinc ajuntaments metropolitans (Viladecans, El Prat, El Papiol, Sant Feliu i Sant Cugat), un servei d'assessorament a la ciutadania i pimes en el procés d'instal·lació de plaques solars, així com en la creació de noves comunitats energètiques. Raúl Rodríguez, Director General de FEGiCAT, es mostra molt confiat en "aquest pla pilot". I afegeix: "Es tracta de començar i motivar la ciutadania a través de l'AMB que farà els estudis i nosaltres anar a una empresa instal·ladora per dur a terme les instal·lacions", en declaracions a ON ECONOMIA. Un servei que es considera bàsic en un camp encara massa desconegut per al gran públic.

Com funcionarà?

El servei es basa en oferir ajuda a l'hora de calcular els costos derivats d'una instal·lació fotovoltaica, tenint en compte les subvencions existents, bonificacions de l'IBI, opcions de finançament i models alternatius, com el renting o la contractació a través d'una comercialitzadora. La voluntat és que això suposi un sistema One-Stop-Shop o finestreta única. El servei també facilita informació sobre eines per tal d'arribar a acords entre veïns (modificació del codi civil, guies existents), i ofereix informació i recursos en forma de xerrades a les comunitats, una guia de recomanacions i altres instruments.

Servei per whatsapp, telèfon i correu

El procés d'assessorament i guiatge es basa en una atenció presencial sota demanda: mitjançant una cita prèvia, s'estableix una sessió d'uns 30 minuts, en un dels espais habilitats als diferents municipis. També s'entregarà un informe de potencial fotovoltaic i càlcul d'amortització. I FEGiCAT oferirà l'obtenció de pressupostos de diferents empreses especialitzades, amb l'entrega d'un document tipus checklist, com a eina d'avaluació dels pressupostos rebuts, el seguiment dels assessoraments i un contacte telemàtic per whatsapp, telèfon i correu electrònic.

26 milions d'euros invertits

A dia d'avui, el territori metropolità té una potència fotovoltaica instal·lada de 25.215 kW, en un total de 2.965 instal·lacions. Aquesta potència instal·lada representa un total del 18% de la potència instal·lada total a Catalunya l'any 2021, malgrat representar un 42% de la seva població. Malgrat això, creixement no està sent homogeni, doncs el repartiment d'instal·lacions solars a l'AMB està sent molt desigual: 10 municipis concentren la gran majoria de plaques que hi ha, mentre que uns altres 10 gairebé no en tenen. Actualment els Ajuntament integrants a l'AMB consumeixen de l'ordre de 300GWh anuals.

Per assolir els objectius descrits,  l'AMB està invertint entre el 2019 i el 2023 26 milions d'euros i 22MWp en energia solar fotovoltaica d'alt consum, en 215 actuacions, de les quals, 142 són en cobertes d'edificis dels 3.000 que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona (20 poliesportius i 82 escoles i 40 entre altres llocs), convertint-se en l'administració local líder en inversió solar a l'Estat. Una part molt important d'aquests recursos destinats a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques prové dels fons del Pla de sostenibilitat ambiental de l'AMB.

Aquest projecte també s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.