La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dimecres la intenció del centre belga IMEC -sigles en anglès del Centre Interuniversitari de Microelectrònica- d'instal·lar a Espanya el seu segon centre R+D a Europa. La vicepresidenta primera ha avançat en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, segons informa la mateixa agència, que ahir el seu Departament, juntament amb el Ministeri de Ciència, van firmar una declaració d'intencions amb l'IMEC per a la instal·lació a Espanya del seu segon centre R+D a Europa.

"Ahir vam subscriure amb els seus responsables un acord d'intencions per establir un centre d'investigació d'R+D de referència a Espanya. El seu segon centre a Europa serà a Espanya i això suposa un pont fonamental entre la investigació, la innovació i el desenvolupament d'alguns dels elements fonamentals dels xips", ha destacat Calviño. L'IMEC és, segons Calviño, l'institut de referència mundial d'investigació i desenvolupament de semiconductors, amb seu a Bèlgica, i aquest anunci suposa per a Espanya que un dels centres de referència en aquesta matèria se situï al país.

Demanda de matèries primeres crítiques

D'altra banda, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha informat que en aquesta tercera jornada del Consell informal de ministres de Medi Ambient i Energia a Valladolid se centraran en el tractament de dos temes: les matèries primeres crítiques i l'energia, i les xarxes d'interconnexió, dos temes "clau" al camí de la descarbonització de l'economia europea.

Ribera ha assenyalat que en aquests moments en els quals la demanda de matèries primeres crítiques "s'ha disparat", segons l'últim informe de l'Agència Internacional de l'Energia, s'estudiarà com resoldre a la Unió Europea "l'obtenció en origen de les mateixes", així com la capacitat de reciclatge dels elements que puguin recuperar-se. Sobre les xarxes d'interconnexió, ha subratllat que és necessària una "visió de conjunt" sobre això, després d'un any com el 2022 de crisi energètica que va ser clau per entendre la importància de la seguretat energètica per a Europa, en haver de deixar de dependre del gas rus després de la invasió d'Ucraïna.

Ha afegit que igual que en les dues primeres jornades amb els ministres de Medi Ambient, en aquesta comptaran amb l'assessorament d'experts que "compartiran les seves experiències" en el tema del reciclatge de bateries "que tenen vida", i és necessari aprofitar els residus que generen i la recuperació d'elements que poden passar a una segona vida en un procés d'economia circular.

En relació amb Noruega, país que no forma part de la UE, però la delegació del qual és present per escoltar l'anàlisi sobre energia, Ribera ha assenyalat que és un país "enormement constructiu" en temes d'energia perquè, havent estat grans productors de gas i petroli i ho continuen sent, han procurat integrar als seus escenaris de desenvolupament a llarg termini la reducció de l'extracció. També la disponibilitat, en el supòsit que sigui necessari com va ser el 2022, i el suport a una regulació europea que facilita la descarbonització del sistema energètic i garanteix el bon funcionament del sistema elèctric.

"Aquests dies hem treballat en aquest escenari, i així ho han expressat els ministres noruecs que han estat presents i han estat participant en aquestes reunions", ha recalcat la ministra. Estic segura que "Noruega continuarà sent una peça clau, enormement constructiva," amb una experiència de gestió del sector molt particular i molt des de dins, "com fins a cert punt ha estat també els Països Baixos amb el gas", ha subratllat Ribera. El Consell informal de ministres de Medi Ambient i Energia, que s'ha realitzat en el marc de la Presidència espanyola del Consell Europeu, acaba avui, després de tres dies de debats, centrats els dos primers en temes ambientals i aquest dimecres en energia.