Tutors d’IA – Una revolució a l’educació

- Esteve Almirall
- Barcelona. Dijous, 3 de juliol de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
La revolució de la intel·ligència artificial està transformant, a poc a poc i silenciosament, pràcticament tots els àmbits. Fins i tot aquells que havien romàs gairebé inalterats durant segles. Un d’ells és l’educació, on ja estem assistint als primers passos del que probablement serà la transformació més profunda en centenars —o fins i tot milers— d’anys.
Fins ara, l’educació es basava en la interacció entre professor i alumne, o més habitualment, entre professor i grup classe. Aquesta dinàmica ha evolucionat al llarg del temps gràcies a la tecnologia: el paper, la impremta, la pissarra, les diapositives, les transparències i, més recentment, el PowerPoint. Però, en essència, el model ha continuat sent el mateix: ensenyar a través de relats, generar diàlegs per aprofundir en els temes i consolidar els aprenentatges amb exercicis. Aquestes pràctiques s’han mantingut durant mil·lennis. En el fons, es tracta de despertar la imaginació i la capacitat d’abstracció de l’estudiant per transportar-lo a èpoques passades o fer-lo navegar per conceptes complexos.
L’objectiu mai del tot assolit ha estat l’ensenyament personalitzat: captar l’atenció de l’alumne, aprofundir en allò que més li interessa, reforçar els punts que no ha entès i avaluar-lo mitjançant preguntes i un diàleg socràtic. Aquesta idea no és nova. De fet, els experiments de Benjamin Bloom de 1984 ja demostraven que l’ensenyament individualitzat és molt més efectiu que l’ensenyament tradicional en grup.
Doncs bé, sembla que aquest ideal s’està fent realitat gràcies a la IA, i ja és present en no poques escoles d’arreu del món. Són els tutors d’IA.
Khanmigo: el primer gran pas
El punt de partida de l’ús de la IA generativa com a tutor intel·ligent va arribar el 2023 amb la Khan Academy, una de les primeres institucions a fer servir ChatGPT com a base. Van desenvolupar Khanmigo, un tutor intel·ligent que ofereix ensenyament personalitzat en pràcticament totes les matèries de l’educació primària i secundària. El seu èxit va ser fulgurant, no només a escala individual, sinó també a escala institucional: moltes escoles dels Estats Units el van adoptar. Actualment, més de 570 districtes escolars el fan servir, amb més de 100.000 usuaris entre estudiants i docents. Ja s’està desplegant una nova versió, encara més conversacional i proactiva envers l’alumne.
Però... són realment millors els tutors d’IA?
El Banc Mundial va realitzar un estudi a Nigèria amb tutors d’IA durant els mesos de juny i juliol de 2024. Els resultats són impactants: sis setmanes amb tutors d’IA equivalien a dos anys d’escolarització convencional.
Alpha School: un nou model educatiu
En paral·lel, han sorgit iniciatives com l’Alpha School a Austin, una escola innovadora on els alumnes només dediquen dues hores diàries a les assignatures amb tutors d’IA. La resta del temps es destina a activitats esportives, debats, música, projectes, etc. L’Alpha School ja compta amb una xarxa de centres a Texas, Arizona i Toronto, i es troba entre el 2% de les millors escoles de Texas —una fita gens fàcil.
Aquest model no és una excepció. A la Xina també s’estan duent a terme proves pilot amb tutors d’IA generativa.
Dos camins complementaris
S’estan consolidant dues grans aproximacions. La primera, la substitució directa de les classes tradicionals per tutors d’IA generativa. La segona, més integrada, incorpora aquests tutors dins l’aula per complementar la tasca docent, com fan molts dels districtes associats amb la Khan Academy.
Totes dues vies apunten cap a un ensenyament més eficient, amb tutors que no es cansen i que poden garantir que l’alumne comprengui realment els continguts. Això implica una avaluació contínua i justa, sense necessitat d’exàmens, i allibera temps per a moltes altres activitats formatives i creatives.
El futur: graus de dos anys?
Una altra opció seria aprofitar aquesta eficiència per comprimir els temps formatius. Ens podríem plantejar graus universitaris de dos anys? Un àmbit on la IA tindrà un gran impacte és, sens dubte, l’Executive Education, on la capacitat d’aprendre més ràpidament i de manera personalitzada és un gran avantatge competitiu.
Una nova escola està naixent
Som davant de la revolució educativa més profunda que hem viscut. Una revolució que transformarà el paper del docent, l’activitat a l’aula i el concepte mateix d’escola.
Seran les escoles del futur com l’Alpha School? Quin model adoptaran països com la Xina, Corea o el Japó, obsessionats amb el rendiment acadèmic i l’aprenentatge de continguts?
És poc probable que aquestes preguntes tinguin una resposta ràpida. El sistema educatiu és un àmbit altament regulat, on la innovació es mou als marges i els canvis estructurals avancen lentament. Veurem velocitats molt diferents d’adopció: alguns països ho incorporaran amb agilitat, d’altres aniran més lents. També veurem créixer les diferències educatives entre els que abracin aquestes tecnologies i els que no.
Mentrestant, aquí... prohibim les pantalles a l’escola.