Les noves dades sobre inflació als Estats Units i Europa seran determinants en una setmana que s'espera tranquil·la als mercats en què es consolidarà la recent pujada i, segurament, s'esgarrapa una mica més de guany. El nostre IBEX 35 tindrà l'oportunitat de batre els 10.000 punts, nivell que no visita des de començaments de 2018 (perquè després diguin que a llarg termini sempre es guanya a les borses).

L'altre punt de referència, més centrat als EUA, és l'evolució de les campanyes comercials prenadalenques, amb dia d'Acció de Gràcies, el Black Friday i aquest dilluns el Cyber Monday. Els analistes preveuen un creixement de les vendes entorn del 4% respecte a la campanya del passat exercici. Es tracta de mesurar el pols al consum intern de la principal economia mundial, una vegada que han abandonat la seva obsessió pels tipus d'interès que es mantindran en aquests nivells alguns mesos.

Els plats forts de la setmana se serviran dimecres i dijous. El dimecres 29 es faran públics els Índexs de Confiança Econòmica, Industrial i de Serveis de l'Eurozona, amb els quals el mercat analitzarà la solidesa de l'economia de la zona euro. Els Estats Units també publicaran la seva segona dada del creixement del producte interior brut (PIB) del tercer trimestre (intertrimestral, anualitzat), per al qual el mercat espera una lleugera revisió a l'alça fins al 5%, des de la previsió del 4,9%.

I dijous, a l'eurozona, també es publicaran els índexs de preus de consum general i subjacent de novembre per avaluar la persistència de la pressió inflacionista a la regió. Als EUA també es publicaran les últimes dades sobre les sol·licituds inicials i de renovació de subsidi d'atur i el deflactor principal i subjacent de la despesa en consum personal (PCE) d'octubre. Aquestes dades de preus seran determinants. En el cas d'Europa s'espera que la inflació caigui una dècima fins al 2,8%, mentre que en l'economia nord-americana s'aposta per una rebaixa del deflactor del 3,4% fins al 3,1%, que en cas del subjacent acabaria en el 3,5% davant el 3,7% anterior.

Serien dades bones, però sense capacitat per obrir l'aixeta de les baixades de tipus d'interès: l'objectiu continua sent el 2% per als bancs centrals. Una certa pressa per posar data a rebaixes en les taxes porta alguns analistes a mostrar unes expectatives massa optimistes que després poden frustrar-se. El camí a recórrer encara serà llarg i hi haurà sotragades en aquest recorregut cap a un canvi de tendència.

El preu de l'energia sempre és una amenaça que depèn sobre la marxa dels preus. Encara que la situació actual no sembla preocupant després del desacord al cartel de l'OPEP que va traslladar la cita de la setmana passada a aquest dijous dia 30 i, a més, es farà de forma virtual. "Un impasse sobre la futura política de l'organització ampliada representa una gran incògnita per al mercat. L'últim que vol l'OPEP+ és trobar-se en un punt mort en una reunió. Com a conseqüència, els preus del petroli han baixat, però malgrat tot, el panorama setmanal és bastant neutral", expliquen els analistes de MarketScreener.

Bitcoin i Bayer

Dos esdeveniments de la setmana mereixen especial atenció. La plataforma de cripoactivos Binance s'ha vist obligada a pagar una multa de 4.300 milions de dòlars a la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC) per violar les lleis de transferència de diners i les sancions nord-americanes, i a desfer-se del seu emblemàtic conseller delegat Changpeng Zhao. Tanmateix, el bitcoin ha pujat un 1% durant la setmana i ara ronda la barrera dels 37.750 dòlars. Això és senyal que, en contra de l'esperat, aquest assumpte no ha provocat el pànic entre els criptoinversors.

L'altra referència, aquesta negativa, és la caiguda del 21% la passada setmana del preu de les accions de la farmacèutica Bayer. El grup va haver de suspendre un assaig clínic de fase III sobre el seu nou anticoagulant, l'asundexano, per falta d'eficàcia, el que va agreujar els seus problemes de tresoreria i va perjudicar les seves perspectives d'ingressos. Diversos analistes van retallar les recomanacions sobre el valor després de l'anunci. La caiguda es va veure accentuada pel pagament de 1.560 milions de dòlars als demandants en el cas Roundup –el seu controvertit herbicida—, que promet no ser l'últim, segons recorden des de MarketScreener. Els accionistes demanen l'escissió del grup.