Enagás, el gestor tècnic del sistema gasista, va declarar a inicis del novembre del 2023, una situació excepcional d'operació nivell ZERO (SOE-0), igual que l'octubre de 2022. Segons el govern espanyol, la SOE-0 no implica un risc per a la garantia, seguretat i continuïtat en el subministrament del mercat ferm, però en poden alterar l'operació normal.

Enagás va informar recentment que des de principis de novembre del 2023 la tempesta Ciarán, seguida de la tempesta Elis i acompanyada de tempestes marítimes, havien provocat el tancament temporal d'alguns ports on es troben terminals de regasificació espanyoles. Atès que els forts vents han estat incrementant significativament la generació eòlica a compte dels cicles combinats, s'havia provocat una disminució de la demanda de gas respecte a l'inicialment programada. En conseqüència, les existències generals previstes del Tanc Virtual de Balanç (TVB) per als pròxims dies s'apropaven al 90%, i els terminals individuals pertanyents al TVB assolirien el 100% de la seva capacitat.

Paradoxalment, una situació similar es va presentar un any enrere, quan el 17 d'octubre 2022 Enagás va publicar que des d'agost s'havia produït una important reducció de la demanda industrial, respecte al previst inicialment, i que els usuaris havien registrat un elevat ús de la injecció en els emmagatzemaments subterranis de gas. Existia un desfasament entre els subministraments programats per tots els usuaris el mes d'octubre i la demanda i exportacions de gas natural i gas natural liquat (GNL), més enllà de la flexibilitat que pot proporcionar la capacitat d'emmagatzemament subterrani i en tancs. Com a conseqüència, s'estaven produint episodis sostinguts de nivells molt elevats d'existències als tancs de totes les plantes de regasificació del sistema que s'esperava que continuessin, almenys, fins a la primera setmana de novembre del 2022.

És interessant anotar que tant el comportament del sistema gasista el novembre del 2023 com el del presentat l'octubre 2022 van causar la mateixa situació excepcional d'operació. Per la qual cosa, és imperatiu llegir els senyals que està enviant el mercat del gas a Espanya: increment en els emmagatzemaments causats per la reducció en la demanda de gas i, a conseqüència, les importacions de gas natural liquat (GNL) menors a les esperades.

Els senyals que està enviant el mercat del gas a Espanya són l'increment en els emmagatzemaments causats per la reducció en la demanda de gas i, a conseqüència, les importacions de GNL són menors a les esperades

Però quina és l'actual situació de l'emmagatzemament? Segons Gas Infrastructure Europe (GIE), el nivell d'ompliment dels emmagatzemaments subterranis de gas a la UE està actualment en un 99,20% i Espanya ja va assolir el 100%. Enagás va reportar que els tancs de GNL de les set plantes de regasificació, inclòs El Musel, tenen un 83% d'ompliment.

I, què han mostrat les estadístiques quant al consum de gas i importacions de GNL? El Fòrum de Països Exportadors de Gas (GECF, per la seva sigla en anglès) recentment va publicar el seu report mensual on assenyala que l'octubre 2023 les importacions de gas natural liquat (GNL) d'Europa van experimentar una modesta disminució interanual del 6,5%, assolint finalment 9,50 Mt i marcant la quarta caiguda mensual consecutiva. Espanya forma part dels països que van experimentar caigudes significatives en les importacions de GNL i, al seu torn, les reexportacions van disminuir, ja que hi va haver caigudes en els enviaments de GNL a Itàlia. El consum de gas a Espanya continua en declivi, ja que de gener a octubre de 2023 es va registrar una va disminuir del 13% interanual fins a assolir els 24 bcm.

Si persisteix aquesta situació i les seves reexportacions de GNL continuen disminuint, Espanya continuarà acumulant més GNL als seus tancs i es veurà obligada a bloquejar l'arribada de lliuraments programats de GNL.

Factors com l'increment en la generació renovable, el clima moderat, la volatilitat en el preu del gas, els programes d'eficiència energètica, la destrucció de la demanda i la disminució en la demanda d'electricitat, entre altres, han influït immensament a la reducció en el consum de gas a Europa, així com a Espanya.

La decisió de posar en marxa aquest any la planta de regasificació El Musel, que es trobava en hibernació des de l'any 2013 per falta de demanda, va ser principalment presa per la necessitat d'oferir serveis logístics de descàrrega, emmagatzemament i càrrega de GNL i així incrementar la seguretat del subministrament de gas a Europa. Però amb el declivi de la demanda de gas al continent i de les reexportacions de GNL d'Espanya, es torna a qüestionar la real necessitat dels serveis oferts per aquesta planta.

Si Espanya està presentant situacions similars d'emergència a les de l'any anterior, és necessari entendre el comportament del sistema gasista i prendre futures decisions que garanteixin la seguretat del subministrament de gas sense innecessàriament incrementar les inversions gasistes.