Unes borses de deu aquest trimestre esperen, de nou, la inflació i l'ocupació
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 31 de març de 2024. 19:30
- Actualitzat: Diumenge, 31 de març de 2024. 22:36
- Temps de lectura: 3 minuts
Deu per cent ha estat el percentatge màgic d'aquest trimestre a les borses mundials, que continua i augmenta la tendència alcista iniciada l'octubre passat. Grans mercats a màxims històrics, mentre l'espanyol supera els 11.000 punts al seu indicador IBEX 35, que tanca el trimestre amb una revalorització del 9,99%. L'EuroStoxx 50 s'anota una alça del 12%, l'S&P 500 nord-americà guanya un 10,1% i el tecnològic Nasdaq aconsegueix un 9,1% de revalorització. Entre els mercats internacionals de pes, el japonès ha estat el més generós, ja que ha pujat un 20% i ha començat una nova etapa de normalització en els tipus d'interès per part del seu banc central.
Aquest bon comportament dels mercats d'accions s'ha produït, a més, amb el retard en la caiguda dels tipus d'interès, expectativa que s'ha ajornat fins al juny. També han estat clau els resultats empresarials —millors als Estats Units que no pas a Europa—, que s'han anat coneixent al llarg d'aquests mesos i contribueixen al continuisme de les alces iniciades l'octubre de l'any passat. Com a balanç inesperat, el continuisme dels guanys del sector bancari i el càstig als sectors més endeutats, especialment les immobiliàries i renovables, tot i que en aquest últim cas, també perjudicades pels baixos preus de l'energia elèctrica.
Una nova preocupació és la pujada del petroli, que aquesta setmana va tancar a 87 dòlars el barril i acumula una alça del 15% enguany. Als mercats els preocupa pel seu impacte en els preus i l'efecte negatiu en la rebaixa de tipus. El 3 d'abril vinent, el cartel OPEP farà una reunió per fixar la seva nova política, que serà seguida pel mercat.
Per la seva part, el bitcoin ha guanyat un 58% trimestral i ha recuperat també els seus màxims històrics. Totes les mirades estan posades ara en les pròximes decisions de la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC) sobre l'aprovació dels ETF d'Ethereum Spot, que alguns analistes propers a l'assumpte esperen que es produeixi aquest any. Molts inversors esperen que la comercialització d'aquests productes borsaris recolzats per ETH desencadeni un moviment sense precedents, comparable al que va experimentar la cotització del bitcoin a començaments d'any. Però de moment, la SEC està rebutjant les sol·licituds d'aquests ETF, incloent-hi les de BlackRock i Fidelity, expliquen els analistes de MarketScreener.
Calendari
A França, Espanya, Alemanya i el Regne Unit, les operacions de la renda variable es van suspendre divendres i aquest dilluns. Als Estats Units, Wall Street va tancar divendres, però les operacions es reprendran aquest dilluns. I tornarà l'habitual normalitat horària entre Europa, que va avançar els rellotges diumenge a la matinada, i s'unirà així a l'Amèrica del Nord, que ja va fer el canvi tres setmanes enrere.
Amb les borses europees tancades dilluns per dia festiu, el dimarts 2, els inversors centraran la seva atenció a la publicació del PMI del sector manufacturer de l'eurozona, que previsiblement reforçarà les perspectives de deteriorament de la indústria europea. Paral·lelament, a Espanya coneixerem l'evolució l'últim mes del mercat laboral. Després de la resiliència mostrada els dos primers mesos de l'any, s'espera que les contractacions per Setmana Santa impulsin a la baixa l'atur registrat.
Segons recull l'agenda setmanal de Self Bank, el dimecres 3 destacarà per la publicació de l'IPC del març de l'eurozona, després de registrar una variació interanual del 2,6% el febrer. A més, coneixerem la taxa d'atur de l'eurozona del febrer, que es va situar en un 6,4% el gener i que mostrarà el grau de dinamisme del mercat laboral al continent europeu. Dijous es publicaran els PMIs compostos de les principals potències de l'eurozona, que complementaran les dades manufactureres de dimarts d'aquella mateixa setmana. També coneixerem l'evolució dels preus de producció a l'eurozona. Finalment, la setmana acabarà amb la lectura de les comandes de fàbrica a Alemanya, la producció industrial a França i a Espanya, i les vendes al detall a l'eurozona.
Els inversors, que en l'inici de la setmana se centraran en la publicació del PMI i ISM manufacturer de març, mantindran el focus d'atenció en les diverses publicacions relatives al mercat laboral dels EUA. El dimarts 2 destacarà la publicació de l'enquesta JOLTs i les comandes de fàbrica al febrer. Un informe de les vacants ofertes que vindrà acompanyat dimecres per la publicació de l'enquesta d'ocupació ADP. La setmana acabarà amb un informe mensual d'ocupació que s'espera que mostri un gran dinamisme de la contractació i una caiguda de la taxa d'atur.