L'expressió "estar sense nord" significa estar desorientat, no saber on es va, anar a la deriva i, en empresa i economia, és sinònim de no tenir els objectius clars. Titulo la meva columna d'aquesta setmana amb un joc de paraules: Un BCE sense sud. Perquè diversos països del sud d'Europa, com és el cas d'Espanya, comencem a tenir una inflació controlada (de l'1,9%, malgrat que la subjacent encara ha de baixar). Els asseguro que si aquesta hagués estat la inflació d'Alemanya i França, aquesta setmana Lagarde no hauria comunicat una pujada de tipus. Però ésclar, el Sud no existeix, com vulgarment es diu.

I la meva opinió és que, a més, el BCE ha perdut totalment el nord.

I és que aquest dijous passat vam assistir a la novena pujada consecutiva de tipus d'interès del Banc Central Europeu. En el seu comunicat, la màxima autoritat monetària de la zona euro va resar: "Els tipus d'interès disminueixen, però encara són massa alts i preveiem que seran alts durant massa temps". I va pujar un quart de punt més, fins a situar-los al 4,25%.

Tinc dues preguntes. La primera, quant és massa alts? Sí, ho sé. L'objectiu del BCE és que la inflació estigui per sota del 2%. Però la inflació no és un fenomen estàtic, sinó un fenomen viu. I tan important com la dada del mes és l'evolució del mateix. Si observem la corba d'inflació de la zona euro veiem una correcció fulgurant. La tendència s'ha revertit amb la mateixa vertiginosidad que va pujar la inflació. La corba sembla gairebé simètrica.

D'altra banda, tenim a la zona euro en recessió tècnica. No caient en picat, però sí amb una desacceleració prou rellevant com perquè l'ocupació pugui veure's afectada, si persisteix.

L'objectiu principal del BCE és l'estabilitat de preus, però des de fa temps que l'entitat monetària envaeix competències dels mercats de capitals i fins i tot de les polítiques econòmiques dels estats membres a base d'adquirir deute.

Té sentit seguir castigant les butxaques dels europeus amb pujades de tipus, ofegant, literalment, totes les famílies amb hipoteques referenciades a l'Euribor i els particulars i les empreses que necessiten crèdits o préstecs per funcionar? Té sentit posar pressió sobre el creixement econòmic quan la inflació es desaccelera a gran velocitat i la recessió està a punt d'accentuar-se per l'atonia del consum i la inversió que suposen la pujada de tipus?

Plantejar una pujada de tipus amb inflació i creixement econòmic qualsevol ho entén. Cal referedar les economies reescalfades. Però no és el cas. A més, l'origen de la inflació està relacionat amb el comerç internacional, i no només amb la massa monetària en circulació.

Crec que el BCE està governat i dirigit per tècnics, i que examinen massa les variables macroeconòmiques, però que no connecten amb la realitat empresarial, comercial i de negocis. La inflació està remetent perquè els costos de l'energia s'han reduït i perquè la crisi de matèries primeres i components, així com de la cadena de subministraments s'han estabilitzat. Per tant, posar pressió sobre els costos financers d'empreses i famílies no serveix de res.

És cert que hi ha part de la inflació deguda a l'excés de liquiditat que es va injectar en el sistema financer per evitar un col·lapse durant la covid. Sí. I que convé treure massa monetària. Però el BCE té altres mecanismes per fer-ho, com ara reduir molt més significativament del que ho està fent les compres de deute sobirà, compres que un BCE no hauria de fer perquè no és aquesta la seva missió. Això trauria liquiditat, alhora que obligaria els estats membres a una disciplina pressupostària més gran i a concentrar-se en criteris de productivitat i eficiència. Els forçaria a, precisament, haver d'oferir rendibilitats millors per la compra de deute i donar bones rendibilitats als estalviadors que deixessin diners a l'estat via bons, pagarés o lletres del Tresor. Un finançament més car obliga a més disciplina pressupostària.

Com a resultat, tindríem menys liquiditat al sistema, l'estalvi que se'n va a la renda fixa estaria més ben retribuït, reduint l'especulació en borsa o en criptomonedes i un cost de les hipoteques i préstecs privats menys costosos per a la butxaca.

Però el BCE segueix els passos de la Fed perquè no vol veure caure l'euro i perquè fa setmanes que està sense nord. I també sense sud.