Aquest mes de juny, Alcampo ha inaugurat el seu primer hipermercat de la companyia a Girona, ubicat al centre comercial Espai Gironès, han obert amb vocació de convertir-se en el “centre de referència a la comarca” i contribuir a fer que Salt sigui “un pol d'atracció comercial i de creació” de feina”. José Alejandro Marcos ha assegurat que el compromís amb la terra i amb l'ocupació es demostra que Alcampo Salt-Girona neix amb una plantilla composta per 144 professionals, dels quals un 8,3% són persones amb discapacitat. Més de la meitat dels nous empleats procedeixen de Salt, als quals sumar un 35% més de Girona. Tots han comptat amb una àmplia i variada formació, tant teòrica com pràctica.

La lluita contra el malbaratament alimentari

Així doncs, després d'una inversió de 9 milions d'euros i cinc mesos d'obres, obren en horari de 9.30 a 22 hores ininterrompudes de dilluns a dissabte, amb milers de referències de productes diferents, repartides en els 4.500 metres quadrats de superfície que ocupa hipermercat. I és, precisament, en aquestes referències i la gestió laboral on han decidit incorporar la intel·ligència artificial.  Aquest nou centre, des del primer moment, fidel a la lluita contra el malbaratament alimentari treballa amb la solució Smartway basada en intel·ligència artificial per gestionar l'excedent d'aliments que identifica als lineals els productes la data de caducitat dels quals s'acosta, triant l'opció adequada per rebaixar-los de preu o donar-los.

Smartway ha desenvolupat el primer Food Waste Management System (FWMS). Aquesta plataforma tecnològica basada en una intel·ligència artificial única permet identificar els productes amb data de caducitat curta i optimitzar el conjunt de la cadena de productes al final de la seva vida útil actuant a totes les etapes. Cal tenir en compte que de mitjana, la minva representa l'1,5 % del volum de negocis d'un establiment, és a dir, l'equivalent al benefici net anual. Hi ha diferents solucions de valorització per a les botigues, amb nivells de rendibilitat que arriben fins al doble. L'elecció dels canals elegits tindrà un fort impacte al resultat net de l'establiment.

Amb aquesta obertura, Alcampo passa a comptar a Catalunya amb 56 botigues, de les quals deu són hipermercats i 46 supermercats (44 franquiciats), i suma més de 2.000 treballadors. La seva inauguració constitueix un punt i seguit a una història que va començar el 1990 amb l'estrena a Sant Quirze del Vallès el 1990 del primer centre a Catalunya. "Des d'aleshores, cada dia ens aixequem amb l´objectiu de crear experiències de compra inoblidables per a tots els nostres clients i fer dels nostres centres un punt de trobada i convivència", ha conclòs el director d´Alcampo Salt -Girona. Per la seva banda, el gerent de l'Espai Gironès, Pau Jordà, ha manifestat: “Donem la benvinguda a un partner estratègic com és Alcampo en la seva primera implantació al territori gironí, aportant el nostre gra de sorra per continuar creant valor i riquesa per a les comarques gironins”.